RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Blinden en slechtzienden kunnen nu zelfstandig stemmen: "Dat voelt fijn!"

1/3
DOORN - Mensen met een visuele beperking kunnen op de Heuvelrug deze verkiezing makkelijk stemmen. Een nieuw kastje en een mal zorgen daarvoor. In de gemeente wonen veel cliŽnten van Bartimťus, die nu ook eigenhandig een vakje kunnen inkleuren.

Dat het voor blinden en slechtzienden moeilijk is om te stemmen, weet Patricia Geven. Zij ziet nog maar 10 procent. "Ik stemde vaak niet. Zeker de gemeenteraadsverkiezingen liet ik voorbij gaan. Ik vind dat wel vervelend, want je hebt wel stemrecht."

Het idee van het kastje nu is simpel: het apparaat leest alle partijen en kandidaten voor, je maakt een keuze en vervolgens begeleidt het je via een mal naar het juiste vakje. Daarna is het simpelweg een kwestie van inkleuren. Patricia is enthousiast: "Je voelt heel duidelijk de rondjes voor je potlood. Het werkt heel goed!"


BURGEMEESTER

Het idee bestond zeven jaar geleden al, maar al die tijd kwam het niet van de grond. Tot een belletje van burgemeester Frits Naafs van de Utrechtse Heuvelrug, vertelt bedenker Karel Raven: "Een paar mensen in Doorn lazen in de krant dat de burgemeester zich beklaagde dat visueel beperkten dit jaar weer niet konden stemmen. Die mensen wisten van ons plan en belden de burgemeester. En die belde mij vervolgens."

Naafs heeft het project onder de aandacht gebracht op een congres voor gemeentes, het VNG-congres. En daar sprong ook de gemeente Den Haag in. Nu kunnen blinden in drie gemeentes in ons land zo stemmen. "Ik ben er heel erg blij mee. Dat het idee wat we hadden, nu ook omgezet is naar de praktijk", aldus Raven.

Zeist wilde het ook graag, maar daar kan het niet. De gemeente kwam te laat met de opdracht. Volgens de bedenker kost het heel veel tijd om de mallen en apparaten klaar te maken: "Alleen al het inlezen van kandidaten en partijen voor deze drie gemeentes heeft 32 uur gekost. Dan moet het nog gemonteerd en gecontroleerd worden".


LANDELIJK

Het uitrollen van het project in de drie gemeenten lijkt het begin van een grotere opmars. Want de volgende verkiezing is een provinciale verkiezing. En dus ziet Raven kansen: "Dat is veel eenvoudiger, er zijn maar twaalf provincies", zegt de bedenker. "Die voor deze lokale verkiezing is de lastigste."

Ook Patricia ziet dat graag gebeuren: "Het voelt fijn, zo zorgeloos stemmen. Het zou goed zijn als dit in alle gemeentes op deze manier kan." Voor deze verkiezing is in ieder geval een aantal stemhokjes met de nieuwe techniek uitgerust. Bijvoorbeeld in het stemlokaal bij Bartimťus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht