Lijsttrekkersdebat in Woerden; politiek blijft verdeeld over westelijke randweg

WOERDEN - Politieke partijen in Woerden blijven hopeloos verdeeld over de westelijke randweg. Dat bleek woensdagavond maar weer eens tijdens een lijsttrekkersdebat dat werd georganiseerd door Woerden.tv.
In een bomvol RIE Theater discussieerden de 9 Woerdense lijsttrekkers over onderwerpen als de woningmarkt, het sociaal domein, duurzaamheid, het aanzien van de politiek en verkeer. Vooral over dat laatste onderwerp was er een felle discussie.

WESTELIJKE RANDWEG

Er wordt al jaren gesproken over een weg aan de westkant van Woerden die het verkeer om de stad heen moet leiden. Volgens berekeningen zou die weg 35 miljoen euro kosten. Progressief Woerden vindt dat veel te duur: "Het effect van zo'n weg is niet bewezen", zegt fractievoorzitter Marieke van Noort. STERK Woerden en de fractie van ChristenUnie/SGP sluiten zich daarbij aan. Simon Brouwer: "De weg kost meer dan we dachten en levert minder op dan we hoopten, blijkt uit onderzoek." Ook D66 en SP zijn sceptisch. "Als die weg er komt dan vrees ik dat de OZB omhoog moet", zegt SP-lijsttrekker Wilma de Mooij.
"Dat zijn onwaarheden", beweert Reem Bakker van de VVD. De liberalen zijn groot voorstander van een randweg. Net als het CDA: "De plannen hadden al 10 jaar geleden uitgevoerd moeten worden", Lijst van der Does: "Het is een gotspe dat we al 30 jaar praten over die weg" en Inwonersbelangen: "We kunnen deze weg betalen, we hebben dat financieel doorgerekend."

WONINGBOUW

Er is een schreeuwend tekort aan woningen in Woerden en alle partijen willen bijbouwen, maar moeten dat dan sociale woningen zijn of huizen voor de middeninkomens? De VVD is daar duidelijk over. Lijsttrekker Reem Bakker: "We bouwen voor jong en oud en geen sociale woningbouw. Nu is 23 procent van alle huizen sociale woningbouw en dat is al heel veel." Daarmee staat de VVD lijnrecht tegenover Progressief Woerden die juist wel meer wil investeren in de bouw van huizen aan de onderkant van de markt.
STERK Woerden en Lijst van der Does vinden het belangrijk dat mensen uit Woerden de nieuwe te bouwen huizen krijgen. En dus geen mensen van buiten de gemeente. Nieuwkomer SP vraagt zich af: "Er zijn de afgelopen jaren allerlei plannen gemaakt, maar waarom zijn die woningen er nog niet?" Alle partijen zijn het er wél over eens: er moet níet gebouwd worden in het Groene Hart.

DUURZAAMHEID

In 2030 wil Woerden klimaatneutraal zijn, maar is dat niet wat te ambitieus? D66 vindt van niet. Lijsttrekker Saskia van Megen: "Er worden door burgers zoveel mooie initiatieven ontplooit, de gemeente moet die blijven ondersteunen. En het levert wat op. Ondernemers willen het ook." De VVD ziet dat anders. Bakker: "Het is een mooi plan, maar het kost een miljard euro. Dat is onbetaalbaar".
STERK Woerden ziet wel wat in een investering in zonnepanelen. Wout den Boer: "Gooi de verlengde geluidswal aan de A12 bij Harmelen vol met zonnepanelen". Progressief Woerden heeft wel oren naar windmolens in Woerden. Maar daar heb je alleen wat aan meent voorman van Inwonersbelangen Hendrie van Assem "als je ze op zee zet."
Het hele debat is terug te kijken via Facebook en Youtube.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.