Joods Monument in Utrecht aangepast vanwege fouten

UTRECHT - Het Joods Monument aan de Johan van Oldenbarneveltlaan in Utrecht is door de gemeente aangepast. Uit onderzoek bleek dat er 69 onjuistheden op het monument stonden.
De fouten worden niet aangepast op het monument. Wel is er een nieuwe steen geplaatst waarop staat dat er soms nieuwe feiten bekend worden over Joodse slachtoffers en dat de meest actuele gegevens online terug te vinden zijn.

CORRECTIES

Het monument voor Joodse slachtoffers uit Utrecht van de Tweede Wereldoorlog werd in oktober 2015 onthuld, met daarop 1239 namen. Maar na de onthulling ontdekte Utrechter Jim Terlingen dat er meerdere pijnlijke onzorgvuldigheden waren.
Zo stonden er drie mensen als slachtoffer vermeld op het monument, terwijl ze in werkelijkheid de oorlog overleefden. Ook stond bij enkele slachtoffers dat er geen gegevens waren over de plaats of datum van overlijden, terwijl die informatie volgens Terlingen weldegelijk te vinden was.
Amateurhistoricus Terlingen kaartte de kwestie aan bij de gemeente en naar aanleiding daarvan is er uitgebreider onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat er 69 correcties gedaan moeten worden. In veel gevallen hoefden alleen gegevens aangevuld te worden maar in enkele gevallen zijn ook echt foute gegevens vastgesteld en gecorrigeerd.

RECHT DOEN

De gemeente heeft al deze correcties online gezet op de website van het
. Daarnaast is bij het monument een steen geplaatst met de tekst: 'Over Joodse slachtoffers in Utrecht worden soms nieuwe feiten bekend. Op www.joodsmonumentutrecht.nl staan de meest actuele gegevens'. De tekst is gegraveerd in Jeruzalemsteen, zodat het één geheel vormt met de rest van het monument.
Burgemeester Jan van Zanen: "Op deze manier is geprobeerd recht te doen aan de werkwijze van de stichting Joods Monument Utrecht én aan de gevonden omissies".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.