Instellingen

Ontevreden PVV'er gaat na de verkiezingen alleen door

UTRECHT - De Utrechtse PVV'er Rob Jansen vindt dat zijn eigen partij niet ver genoeg gaat. Met de verkiezingen in zicht kondigt hij nu al aan dat hij zich gaat afsplitsen van de partij als hij gekozen wordt. "Dit kan echt niet", zegt fractievoorzitter Henk van Deún van de PVV.
Jansen staat op nummer vier van de lijst van de partij. Gisteravond schreef hij op Twitter: "Beste volgers, ik , Rob Jansen, zal me na de verkiezingen afsplitsen, mocht ik gekozen worden. Dit omdat de PVV Utrecht er te gematigd in gaat." Jansen wil er verder niet op ingaan. Hij laat weten: "Ik heb een statement gemaakt en wil er verder geen woorden aan vuil maken".

ISLAM

Volgens fractievoorzitter Henk van Deún van de PVV heeft het te maken met de aandacht voor onderwerpen als de islam en veiligheid. "Hij verwijt ons dat wij ook andere punten naar voren brengen, zoals ouderenzorg en wonen en verkeer", zegt Van Deún.
"De islam is best belangrijk, ook voor ons, maar het gaat in Utrecht ook om heel veel andere dingen", vindt Van Deún. Wat het volgens de fractievoorzitter extra opmerkelijk maakt, is dat Jansen zelf meeschreef aan het verkiezingsprogramma van de partij. "En dan gaat in één keer de knop om."
De PVV laat weten dat Jansen geen onderdeel meer uitmaakt van de fractie. "We nemen echt afstand van het gedrag van Rob Jansen. We hebben ook gevraagd afstand te doen van zijn plek op de lijst, maar hij wil dat niet."

UITZONDERLIJK

Dat Jansen zich afsplitst voordat de verkiezingen zijn, is volgens de Kiesraad uitzonderlijk. Secretaris-directeur Melle Bakker: "We kennen natuurlijk wel de veelvuldige fractie-afsplitsingen in gemeenteraden en in de Tweede Kamer, maar dat een kandidaat al aangeeft dat hij zich afscheidt voordat hij gekozen is, dat is nieuw voor mij".
Hoewel Jansen dus geen onderdeel meer uitmaakt van de PVV staat hij nog wel steeds op de kieslijst van de partij. Bakker: "Die lijst is al eerder vastgesteld. Zelfs als je overlijdt nadat de kandidatenlijst is vastgesteld, dan staat zijn naam nog steeds op het stembiljet. Als Jansen straks gekozen wordt dan is het aan hem om te doen met die zetel wat hij wil".

Fractievoorzitter Henk van Deun van de PVV over de kwestie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.