Benefietavond voor zieke Oscar in Amersfoort

AMERSFOORT - In Amersfoort is vandaag een benefietavond voor de 23-jarige Oscar Westbroek. Hij heeft leukemie en een stamceldonor is zijn enige hoop. Zo'n donor is niet makkelijk te vinden omdat de stamcellen van deze persoon moeten matchen met die van Oscar. Om de Amersfoorter en zijn ouders een hart onder de riem te steken organiseert café Miles in Amersfoort vanavond een benefietavond.
In 2015 kreeg Oscar te horen dat hij leukemie had. Twee jaar later leek hij te herstellen, maar afgelopen februari kreeg Oscar te horen dat de leukemie was teruggekeerd.
In de eerste behandelfase, dus toen Oscar nog niet zo lang ziek was, heeft hij veel steun gehad van het Helen Dowling Instituut, dat kankerpatienten psychologische steun biedt. "Nu is die hulp niet meer van toepassing," vertelt de moeder van Oscar, Marie-José. "Oscar voelt zich op het moment erg zwak door de laatste chemokuur en slaapt veel."

ONVINDBAAR

Een goede stamceldonor voor Oscar is tot op heden nog niet gevonden. Hij ondergaat wel chemokuren als voorbereiding op een eventuele stamceltransplantatie. Om stamceldonor te worden heb je geen bepaalde bloedgroep nodig. Of je een juiste match bent hangt af van je genen. Omdat Oscar een Nederlandse moeder en een Indische vader heeft moet de donor zowel Indisch als Nederlands bloed hebben.
De benefietavond in café Miles, die om 19.00 begint, heeft dan ook een Indisch thema. Er zullen Indische hapjes zijn en er komen Indische artiesten optreden. Er zal ook de mogelijkheid zijn om je direct in te schrijven als stamceldonor. Oscar en zijn ouders zijn zelf niet aanwezig.

TOENAME STAMCELDONOREN

Deze maand hebben duizenden mensen zich aangemeld als donor bij Matchis. Dat is het Nederlands centrum voor stamceldonoren. "Dat is ongelofelijk mooi en geeft ons veel hoop," aldus Marie-José. "Nu hopen dat de mensen die zich aanmelden ook daadwerkelijk wangslijm afstaan." Dat moet gebeuren met een wattenstaafje en binnen een dag opgestuurd worden naar Matchis. Die sturen het op hun beurt weer naar het lab, zodat het onderzocht kan worden.
De toename van het aantal aanmeldingen van stamceldonoren heeft te maken met een oproep die Marie-José eerder deze maand deed in het AD. Die dagen daarna volgden er enorm veel aanmeldingen bij Matchis. "Oscar zelf krijgt die steun helaas niet bewust mee," vertelt Marie-José. "Daar is hij gewoon te ziek voor."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.