Oppositie Houten wil machtsblok breken

HOUTEN - De Houtense politieke partijen zijn in de slotfase van hun campagnes beland. Donderdagavond gingen de negen lijsttrekkers in Cultuurhuis Schoneveld voor het laatst met elkaar in debat. De missie van de oppositiepartijen GroenLinks, SGP, ChristenUnie, ITH en Houten Anders! was duidelijk: met gestrekt been er in want het is volgens hen tijd voor een frisse wind door het gemeentehuis waar het huidige college van PvdA, VVD, D66 en het CDA al twee termijnen zit.

FEL DEBAT

In de bomvolle zaal werd fel gedebatteerd. Onder andere over Fort Honswijk waar het huidige college een toeristische trekpleister van wil maken. Het CDA citeerde het partijprogramma waarin staat dat er meer geld uitgetrokken moet worden voor evenementen om Houten 'bruisend te maken' en noemde het fort als een mooie plek waar dat kan. Het kwam lijsttrekker Kees van Dalen op boe-geroep uit de zaal te staan.
GroenLinks-lijsttrekker Hilde de Groot haakte er handig op in door koeltjes op te merken dat het juist het CDA was dat de afgelopen jaren flink kortte op cultuur. Ervaren als hij is, liet Van Dalen zich niet uit het veld slaan. "Het korte termijngeheugen speelt u weer parten. Er is een crisis geweest, bezuinigen moest wel. Nu gaat het beter en is er weer meer te besteden."

COALITIE OF OPPOSITIE

Juist de manier waarop de coalitiepartijen aanvallen over een tweede windmolenpark, zonnevelden, hoogbouw, cultuur en sociale zekerheid afsloegen geeft precies de politieke verhoudingen in Houten weer. Het huidige college staat al acht jaar aan het roer. PvdA, CDA, D66 en VVD hielden ook donderdagavond de rijen gesloten en lijken aan te sturen op een nieuwe regeerperiode. Ze zijn elkaar nog niet zat. Op de vraag van de discussieleider of er partijen bij voorbaat andere partijen uitsluiten werd tactisch 'nee' geantwoord.
De oppositie kan alleen bij een forse winst wellicht potten breken. Ze kregen de handen van het publiek vanwege hun inzet tijdens het debat een aantal keer op elkaar. Maar of de huidige vier coalitiepartijen daar wakker van liggen is maar zeer de vraag. Met een ruime meerderheid (17 van de 29 stoelen in de raadszaal) kunnen ze ook met het verlies van een paar zetels gewoon weer vier jaar Houten besturen.
Omroep Houten zond het debat live uit via YouTube. Dat is hier terug te kijken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.