RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Raad De Bilt wil desnoods naar de rechter als de gemeente geld misloopt door Uithoflijn

BILTHOVEN - Gemeente De Bilt moet er alles aan doen om te voorkomen dat geld dat is bedoeld voor verkeersprojecten in De Bilt, wordt gebruikt om tekorten op de Uithoflijn in Utrecht op te vangen. Zelfs als dat een gang naar de rechter betekent. Dat vindt de Biltse gemeenteraad.

De Uithoflijn valt flink duurder uit dan begroot. Een deel van de ruim 80 miljoen euro die extra nodig is, wil de provincie halen uit een potje van het samenwerkingsverband Bestuurs Regio Utrecht (BRU). Er was beloofd dat deze 14 miljoen gestoken zou worden in verkeersprojecten in de tien aangesloten gemeentes, waaronder De Bilt.

De gemeenteraad vindt het onacceptabel dat De Bilt mogelijk veel geld misloopt, door de problemen met de Uithoflijn. Volgens SP'er Menno Boer is het geen gek idee om naar de rechter te stappen als de BRU-gelden gebruikt worden voor de Uithoflijn. "Als het echt niet anders kan, dan zullen we dat misschien moeten overwegen."

Het geld is volgens Boer te belangrijk voor een gemeente als De Bilt: "Anders kunnen we nooit onze verkeersverbeteringen doorvoeren. Want die 1,8 miljoen is tien procent van ons vrij te besteden stukje per jaar. Dat kunnen we gewoon niet zomaar even missen".

Wethouder Ebbe Rost van Tonningen van mobiliteit zegt dat hij er alles aan doet om het geld terug te krijgen. Volgende week dinsdag moet hij zich verantwoorden in een extra raadsvergadering, een dag voordat de stembussen open gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen

RTV Utrecht zette deze week alle verkeersprojecten die onder druk komen te staan door de Uithoflijn op een rij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht