Eeuwenoude Angelusklok uit Sint Janskerk in Linschoten gehaald

LINSCHOTEN - De vrijwilligers van Vereniging Oud Linschoten zijn in hun nopjes. De afgelopen maanden zamelden zij geld in om één van de oudste klokken van Nederland te laten restaureren. Vandaag werd de Angelusklok uit de kerktoren van de Sint Janskerk gehaald.
Per toeval stuitten de vrijwilligers een aantal maanden terug op een 'verborgen schat'. Naast de grote kerkklok troffen zij een gotische klok in de klokkentoren aan. Zijn relatief kleine aanwezigheid viel in het niets bij de grote luidklok 'Barbara', die nog dagelijks door het dorp klinkt.
"Hij hing in een hoekje waar niemand hem zag", vertelt bestuurslid Janneke Hilgeman. Zij kwam achter het bestaan van de eeuwenoude Angelusklok toen zij documenten over de Sint Janskerk aan het doorspitten was. Volgens de papieren zouden er tot 1995 twee klokken zijn geluid. "Veel mensen hebben hier nooit iets van gemerkt, omdat het geluid van Barbara overheersend was."

OMGESMOLTEN

Volgens Hilgeman is het bijzonder dat de Sint Janskerk over een klok uit 1400 beschikt. "Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel klokken meegenomen en omgesmolten", legt Hilgeman uit. "Maar de Inspectie Kunstbescherming wist klokken van voor 1500 te behouden."
De Vereniging Oud Linschoten is blij met de ontdekking en dat er vandaag met de restauratie wordt gestart. Een groot deel van de 7000,- euro die nodig is om de beschadigde klok op te knappen is al opgehaald. Volgens het bestuurslid is de restauratie de moeite waard. "Als je die klok dan later weer in het dorp hoort, heb je zoiets van 'daar heb ik ook aan meegewerkt'."

Eeuwenoude Angelusklok uit Sint Janskerk in Linschoten gehaald

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.