RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Statenfractie PvdA wil onderzoek Rekenkamer naar Uithoflijn: ''De onderste steen moet nu echt boven''

UTRECHT - De PvdA-Statenfractie wil dat de Randstedelijke Rekenkamer de projectorganisatie van de Uithoflijn gaat onderzoeken. De fractie dient daarvoor maandag tijdens de Statenvergadering een motie in.

Volgens de PvdA is het onderzoek nodig om het vertrouwen in de provincie te herstellen en een einde te maken aan de lange reeks debatten die de afgelopen weken over dit dossier hebben plaatsgevonden. "De onderste steen moet nu echt boven", stelt woordvoerder Mobiliteit Julie d'Hondt.

Een kritisch rapport over de projectorganisatie van de Uithoflijn leidde al tot het opstappen van de verantwoordelijk gedeputeerde en de provinciesecretaris. Daarna volgde een reeks berichten over mogelijke belangenverstrengeling van een provincie-ambtenaar met de BAM. Zo zou er sprake zijn van een bewust te krappe begroting om het project politiek haalbaar te krijgen.

De PvdA-fractie wil een onafhankelijk onderzoek dat moet blootleggen hoe de bestuurlijke en ambtelijke aansturing van de Uithoflijn is verlopen. "Eerder deze maand hebben wij al met het mes op de keel ingestemd met een extra krediet van 84 miljoen, nadat we te horen hadden gekregen dat de aanleg van de tram anderhalf jaar vertraging op zou lopen", vertelt d'Hondt.

Vorige week steunden de raadsleden van de gemeente Utrecht al een initiatief van de PvdA en CDA om de Utrechtse Rekenkamer onderzoek te laten doen naar de rol van het gemeentebestuur in de kwestie. "Het lijkt ons logisch dat, als onze motie wordt aangenomen, beide Rekenkamers samen optrekken in hun onderzoek", aldus d'Hondt.

RTV Utrecht zette deze week alle verkeersprojecten die onder druk komen te staan door de Uithoflijn op een rij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht