RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Provincie zet vaart achter woningbouwplannen

1/2
UTRECHT - De provincie Utrecht zet de komende drie jaar vaart achter het plan om zo'n 21.000 nieuwbouwwoningen te realiseren. Die zijn nodig om het woningtekort in de provincie terug te dringen.

"Dat is meer dan we ooit in de afgelopen jaren hebben gebouwd", zegt Mariken Fellinger van de provincie Utrecht. Vanuit de provincie is een zogenoemd 'versnellingsteam' in het leven geroepen dat moet helpen bij de woningbouwplannen in verschillende gemeenten. Lopen zij tegen bepaalde problemen aan, dan kan de provincie hulptroepen inzetten.

Om het actieplan op gang te helpen, stelde de provincie Utrecht eerder al 5 miljoen euro beschikbaar.


BINNENSTEDELIJK

De woningen moeten vooral binnen de bebouwde kom worden gebouwd, zodat er voldoende natuur overblijft. Gemeenten hebben van de provincie de opdracht gekregen in kaart te brengen waar er in hun gebied nog gebouwd kan worden.

"Het realiseren van de 21.000 woningen gaat alleen lukken als iedereen meewerkt. Gemeenten, corporaties, ontwikkelaars, beleggers hebben allemaal een belang, maar moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen", aldus Fellinger.

Volgens de provincie zijn er talloze mogelijkheden voor woningbouw in de provincie. Daarbij moet ook gekeken worden naar creatieve oplossingen. "Er zijn veel plekken binnen de stad geschikt voor woningbouw. Denk aan verouderde bedrijventerreinen. Je voegt kwaliteit toe als je die plekken goed benut, dus je krijgt er een aangenamere stad van."


VERKIEZINGSTHEMA

Bijna alle gemeenten zijn het erover eens: er moeten op korte termijn fors meer woningen bij. Maar dat mag niet ten koste gaan van natuur, zeggen partijen in onder meer Bunnik. Ook Soest wordt omringd door mooie natuur, veel lokale partijen zien daarom liever dat er eerst creatief wordt gekeken naar de ruimte binnen het dorp.

In andere gemeenten vrezen partijen dat het dorpse karakter verdwijnt wanneer er binnen de bebouwde kom gebouwd gaat worden, zoals in Eemnes. In Leusden zitten partijen het minst te wachten op nieuwe huizen: afgelopen zomer nam de raad unaniem een voorstel aan om woningbouw te beperken.


LASTIG THEMA

De Nieuwegeinse wethouder Hans Adriani van wonen merkt bijna dagelijks hoe lastig het thema woningbouw is. "Je moet als wethouder elke dag twee vragen beantwoorden: waarom heeft de gemeente geen woning voor mij en waarom bouwt de gemeente woningen in mijn achtertuin?"

Volgens Adriani is het daarom belangrijk om inwoners mee te krijgen in de bouwplannen van de gemeente. "Als je zomaar begint met stenen stapelen, dan begrijpen mensen dat niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht