Ukiest: de dag van Utrechtse Heuvelrug

UTRECHTSE HEUVELRUG - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen stond de afgelopen weken elke dag een gemeente centraal. Vandaag was het de beurt aan Utrechtse Heuvelrug, de laatste gemeente in de reeks.
In de uitzending van UNieuws waren Hugo Prakke van D66 en Rob Jorg van de VVD aanwezig om te praten over de torenhoge schuld die de gemeente heeft. Die is de afgelopen jaren opgelopen tot zo'n 160 miljoen. Gaat de gemeente die schuld doorberekenen aan de inwoners?
Nee, zegt D66. "De financiën staan er veel beter voor dan zes jaar geleden toen we onder provinciaal toezicht stonden. Het afgelopen jaar zijn de lasten weer wat gestegen, ook met toestemming van de VVD, maar de financiën zijn nu weer beter op orde."
Jorg: "De lasten zijn niet met onze toestemming gestegen. We behoren nu tot de top van duurste gemeenten van Nederland, daar zijn we zeker niet blij mee."

KOSTEN EN LASTEN

Maar waar ging het geld dan heen de afgelopen jaren? De grootste kostenpost was wel het gemeentehuis met een prijskaartje van 22 miljoen. Maar ook het nieuwe Revius Lyceum (12,5 miljoen) en basisschool de Kameleon (3 miljoen) waren flinke kosten. Het vernieuwde station Driebergen-Zeist? Ook 3 miljoen euro.
Een gemeente mag 100 miljoen euro in de min staan, daar is Utrechtse Heuvelrug dus ver overheen. Maar de woonlasten zijn ook hoog: zo'n 865 euro per gezin. Ter vergelijking: Woerden zit op 720 euro, Utrecht op 697 euro en Veenendaal zelfs op 553 euro. Dus wie betaalt het tekort? De meningen zijn in ieder geval verdeeld als verslaggever Marco Geijtenbeek op straat de stemming peilt.
En hoe snel willen de twee partijen die schuld aflossen? Als het aan D66 ligt, gebeurt dat in kleine stapjes van 1 miljoen euro per jaar. De VVD pleit voor een snellere route.

BURGEMEESTER

Vandaag was burgemeester Frits Naafs op bezoek bij het radioprogramma Utrecht Komt Thuis. Daarin vertelde hij recent naar India te zijn geweest met zijn zoon. "Het was indrukwekkend. India is een mooi land, mensen zijn buitengewoon vriendelijk en we hebben heerlijk gegeten."
Naafs is sinds 2006 burgemeester van Utrechtse Heuvelrug. Wat maakt het dat hij deze functie al zo lang wil bekleden? "Het is een prachtige gemeente met prachtige buitenplaatsen, landgoederen en de bossen om de hoek. Dat wissel je niet zomaar in. Mijn vrouw heeft het er ook erg naar haar zin, dat is ook belangrijk."
Luister het hele gesprek terug, zie hiervoor de audio bij dit bericht. Ook het gesprek tussen D66 en VVD is bij dit bericht toegevoegd.

Burgemeester Frits Naafs over het burgemeesterschap in Utrechtse Heuvelrug
VVD en D66 debatteren over schuld van Utrechtse Heuvelrug

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.