RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Kandidaat-raadslid vast voor plofkraak: "Ik had een positief beeld van hem"

1/4
UTRECHT - Een kandidaat-raadslid van de lokale partij Stadsbelang Utrecht dat in de gevangenis zit, wordt verdacht van betrokkenheid bij een mislukte plofkraak in het Gelderse Druten. Het gaat om de 30-jarige Steven Kilian.

Stadsbelang Utrecht-fractievoorzitter Cees Bos sprak vrijdag met de nummer tien van de kieslijst, nadat hem duidelijk was geworden dat de kandidaat in de cel zat. "Ik wilde drie dingen van hem weten: waarvoor zit je vast, doe je afstand van je zetel als je wordt gekozen en wat doen we met betrekking tot het noemen van je naam, want het is wel goed om de kiezers duidelijkheid te geven."

In het gesprek met de lijsttrekker gaf Kilian aan dat hij inderdaad afstand doet van zijn raadszetel indien hij gekozen wordt. De gemeenteraadsverkiezingen zijn aanstaande woensdag. De kieslijsten kunnen niet meer worden aangepast.


POSITIEF BEELD

In gesprek met RTV Utrecht noemt Bos de ernstige verdenking "verschrikkelijk voor onze partij". "We hebben vorige week geprobeerd zo open mogelijk te communiceren, maar je moet dan wel weten wat er aan de hand is en dat wisten we nog niet. Ik had een positief en goed beeld van deze jongen. Hij heeft verschrikkelijk goed geholpen bij de verkiezingen in 2014 en plakte ook posters voor ons. In die zin voel ik me wel belazerd, mocht hij inderdaad schuldig blijken."

Het AD publiceerde vandaag dat Kilian in 2014 ook voor de politierechter stond vanwege een mishandeling. "Ik wist dat niet", zegt Bos. "Ik heb inmiddels wel begrepen dat dit ging om zelfverdediging. Je kunt je ook afvragen of je als raadskandidaat wel de plicht hebt om te melden dat je verdachte bent geweest."


DE PLOFKRAAK

De mislukte plofkraak waarbij Kilian betrokken zou zijn geweest, was eind februari bij een Albert Heijn-filiaal in Druten. De gealarmeerde politie wist twee verdachten aan te houden nog voordat ze binnen een ING-automaat konden opblazen. Kilian werd in de omgeving aangehouden. Hij werd volgens het AD slapend aangetroffen in het busje van zijn bedrijf. Kilian stond volgens de krant in 2014 voor de politierechter op verdenking van mishandeling.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht