RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dennis Straat nieuwe gedeputeerde, provincie wil snel rapport over Uithoflijn

1/3
PROVINCIE UTRECHT -

De volledige Provinciale Staten willen de uitkomsten van het rekenkameronderzoek naar de Uithoflijn voor de zomer op tafel hebben. Dat kwam naar voren tijdens het debat over het Uithoflijn-debacle.

De vergadering was aangevraagd naar aanleiding van een onthullend NRC-artikel. Hierin werd duidelijk dat twee projectdirecteuren de mond is gesnoerd en er mogelijk sprake is van belangenverstrengeling.


VERTROUWEN

De PvdA-statenfractie diende vandaag tijdens de Statenvergadering een voorstel in voor dit onderzoek. Opvallend was ook de medewerking van alle coalitiepartners, die in eerdere debatten aangaven minder of geen behoefte te hebben aan extra onderzoek.

"Het lijkt ons vanzelfsprekend dat als de stad een onderzoek wil, wij ons als provincie daarbij aansluiten", zegt D66-leider en coalitiepartner Niels Hoefnagels over zijn veranderende standpunt.

Volgens de PvdA is het onderzoek nodig om het vertrouwen in de provincie te herstellen en een einde te maken aan de lange reeks debatten die de afgelopen weken over dit dossier hebben plaatsgevonden. "De onderste steen moet nu echt boven", stelde woordvoerder Mobiliteit Julie d'Hondt al eerder.


MOTIE VAN WANTROUWEN

Aan het einde van het debat diende de PVV een motie van wantrouwen in. Volgens fractievoorzitter Renť Dercksen heeft Gedeputeerde Staten de Staten onvoldoende geÔnformeerd en was er onvoldoende grip op de ambtelijke organisatie. Ook de ChristenUnie was gedurende het gehele debat zichtbaar chagrijnig en stemde mee met het voorstel.

Er kon volgens Statenlid Kees van Kranenburg geen sorry vanaf bij waarnemend gedeputeerde Van den Berg. "Die excuses waren voor mij voldoende geweest." De partij verwijt het college duikgedrag en dat hun vragen, 29 stuks in totaal, de afgelopen dagen onvolledig zijn beantwoord.

Ondanks de steun van andere oppositiepartijen SGP, SP en de Partij voor de Dieren behaalde de motie van wantrouwen van Dercksen geen meerderheid.


DENNIS STRAAT

Aan het einde van het debat was de stemming voor een nieuwe gedeputeerde mobiliteit die het Uithoflijndossier op moest pakken. Vorige week kondigde de VVD aan om Dennis Straat aan te stellen als de vervanger van Jacqueline Verbeek-Nijhof die zelf opstapte om het tramproject. Eerder liet hij al weten dat het hem "niet vreemd is om met een stevig dossier aan de slag te moeten".

Straat werd met 40 van de 46 stemmen onder het toezien van zijn ouders verkozen. Naast twee blanco stemmen waren er ook nog vier Statenleden die als blijk van respect hebben gestemd op voorganger Verbeek. Aan Straat nu de taak om het complexe dossier tot de verkiezingen van volgend jaar weer in goede banen te leiden.


TIJDLIJN

Dit debat was voorlopig de laatste vergadering over de Uithoflijn bij zowel de gemeente Utrecht als de provincie. Op onze tijdlijn lees je alles over het verloop van deze politieke crisis.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -