RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Aparte fietsstrook voor wielrenners en e-bikers in regio Utrecht"

1/2
UTRECHT - In de regio Utrecht moeten wielrenners en snellere e-bikers een eigen fietsstrook krijgen. Daarvoor pleit het Wielerplatform Utrecht (WPU) in een manifest aan de gemeente en provincie.

"Dé fietser bestaat niet meer", zegt Laurens Hitman, voorzitter van het WPU waarin acht wielerverenigingen zijn vertegenwoordigd. "Kinderen, ouderen, forensen, scholieren, koeriers, wielrenners, ze hebben allemaal fietsen van verschillende omvang en snelheid. Utrecht heeft de drie drukste fietspaden binnen haar stadsgrenzen. Tot op heden moeten al de verschillende types fietsers over die drukke en vaak nog smalle paden."


IRRITATIES EN ONGELUKKEN

Het WPU ziet dat dit regelmatig leidt tot (bijna)ongelukken en wederzijdse irritaties. Het aantal wielrenners dat op de eerste hulp belandde, is in vier jaar tijd verdubbeld, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. "Een serieus te nemen signaal", aldus het WPU.


REGIO

De aparte fietsstrook is in de hele regio Utrecht nodig, stelt het platform. Vooral de routes naar de Utrechtse Heuvelrug zijn te druk. "Een goede stadsinfrastructuur is nog waardevoller wanneer deze aansluit op een state-of-the-art netwerk van fiets(snel)wegen om de stad heen. Een dergelijke infrastructuur zorgt voor een veilige én gezonde leefomgeving waarmee Utrecht zich ook nog eens extra profileert als aantrekkelijk woon- en vestigingsgebied met naar verwachting een toenemend aantal fiets-forensen als positief effect."


VEILIGE ROUTE

Het WPU pleit voor nieuwe trainingslocaties én een veilige route hier naartoe. "De herontwikkeling van de Amersfoortseweg (De Wegh der Weegen) biedt hier kansen. Door hier een route specifiek voor sportiever fietsers aan te leggen kan een favoriete trainingslocatie, het Zeisterspoor, worden ontsloten. Ook de inrichting van Rijnenburg biedt kansen, bijvoorbeeld met de aanleg van een gecombineerde roei- en wielerbaan."


STRAVA

In de regio Utrecht zijn circa 76.000 sportieve fietsers, blijkt uit cijfers van NTFU-Wielersportmonitor. Zij trekken vooral naar het rivierengebied, het Groene Hart, het plassengebied en de Utrechtse Heuvelrug. "Door het uitlezen van data van de bekende wielerapp Strava is goed na te gaan welke uitvalswegen het meest populair zijn. Bestempel en markeer deze routes als officiële uitvalsroutes."


WIELERVERENIGINGEN

De acht wielerverenigingen- en clubs die bij het Wielerplatform Utrecht zijn aangesloten zijn: CS030, CTC Fietsen, Fietsclub Ledig Erf, Rijwieltoerclub De Domstad, USWV De Domrenner, Wieler Toerclub Tuindorp Stoempers, UWTC De Volharding en Wielervereniging Het Stadion. In totaal zijn hier zo'n 2500 leden bij aangesloten. Het platform werkt verder nauw samen met de Vereniging Sport Utrecht (VSU).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht