"Minister gaat stemhulp voor verstandelijk beperkten mogelijk maken"

WOERDEN - Mensen met een verstandelijke beperking kunnen vanaf volgend jaar hulp krijgen in het stemhokje bij het uitbrengen van hun stem. Minister Ollongren van Binnenlandse zaken gaat onderzoeken of de wet hierop aangepast kan worden. Burgemeester Molkenboer van Woerden heeft zich hiervoor hard gemaakt.
Molkenboer werd vorige week op de vingers getikt nadat hij had aangekondigd hulp te willen bieden aan mensen met een verstandelijke beperking die willen gaan stemmen. Volgens de kiesraad is dat verboden.

WETSWIJZIGING

Door de oproep van de burgemeester raakte de discussie in een stroomversnelling. Het ministerie van Binnenlandse zaken nam contact op met Molkenboer en in een gesprek gaf het ministerie de burgemeester gelijk.
"Met de directeur verkiezingen en democratie heb ik een goed gesprek gehad. Die gaf ook aan dat het goed zou zijn om begeleiding te geven aan mensen met een verstandelijke beperking. Ze nodige daarbij de gemeente Woerden uit om daarover mee te denken", aldus Molkenboer.

BEZOEK DEN HAAG

Molkenboer is blij dat hij zijn steentje heeft bijgedragen aan de wetswijziging. Hij kreeg het goede nieuws vandaag te horen tijdens een bezoek aan Den Haag. Daar was hij met kandidaat-raadslid
, zelf licht verstandelijk gehandicapt, om te praten over een ander onderwerp. Minister Hugo de Jonge verraste Sven vervolgens met het goede nieuws.
"Ik was toch wel verrast", vertelt Molkenboer. "Ik kwam eigenlijk voor een ander onderwerp. "Blijkbaar is dit moment door het kabinet aangegrepen om de wet te veranderen. Daar ben ik erg blij mee. Dit geeft een enorm stuk eigenwaarde en daar gaat het om."
Op dit moment kunnen mensen met een verstandelijke beperking nog geen hulp ontvangen omdat kiezers zelfstandig moeten kunnen stemmen, dus zonder beïnvloeding van iemand anders. Buiten het stemhokje om mag er wel hulp en uitleg worden gegeven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.