Drie jaar cel geëist voor gewelddadige Marktplaats-beroving Amersfoort

AMERSFOORT - Er wordt vaak gewaarschuwd om voorzichtig te zijn bij het handelen in waardevolle spullen via Marktplaats. Is de koper wel betrouwbaar? Vindt de overdracht plaats op een veilige plek? Desondanks werd een man uit Amersfoort afgelopen zomer op bedrijventerrein Calveen bedreigd en beroofd door drie mannen die een dure designtas van hem wilden kopen. Tegen een van de verdachten eist het Openbaar Ministerie nu drie jaar gevangenisstraf. Ook moet hij het slachtoffer 1.900 euro schadevergoeding en smartengeld betalen.
De verdachte, de 27-jarige Thierry de R. uit Almere, heeft de verkoper volgens het OM geslagen en bedreigd met een doorgeladen pistool, terwijl de andere twee riepen: "Schieten, schieten dan!" Daarna pakten ze met geweld de tas met inhoud af en gingen er vandoor.
De Amersfoorter zou via Marktplaats in contact zijn gekomen met een man die de waardevolle tas van Dolce & Gabbana van hem wilde kopen. Op 30 juli stopte aan het begin van de avond een blauwe VW Golf bij hem voor de deur. De drie inzittenden vroegen hem mee te rijden naar de carwash op bedrijventerrein Calveen, waar de koop van de tas zou plaatsvinden.

KLOPJACHT

Op het bedrijventerrein aangekomen bleek al snel de ware bedoeling van de mannen. De verkoper werd beroofd en de drie mannen gingen er in hun auto met grote snelheid vandoor. Onderweg zagen getuigen hoe zij op de A1 bij Bussum een tas en een vuurwapen in de berm gooiden. Die werden later door de politie teruggevonden.
Gewaarschuwde agenten kwamen de rovers al snel op het spoor en zetten de achtervolging in. Vanuit de verte zagen zij hoe twee van de verdachten op een parkeerplaats bij Naarden de auto verlieten en te voet via de bosjes verder vluchtten. De derde man reed alleen verder. Uiteindelijk wisten ze alle drie te ontkomen.

DNA SPOREN

De man die vandaag voor de rechtbank in Utrecht stond, is de eigenaar van de auto. Ook werd zijn dna aangetroffen op de patroonhouder van het vuurwapen. Zelf beweert hij dat zijn auto al voor de beroving was gestolen. Hij zou daar niet direct aangifte van hebben gedaan, omdat hij zich op een afgelegen plek schuilhield voor mensen die hem bedreigden. Zijn dna zou op het wapen zijn gekomen, doordat de daders het in auto hadden laten rondslingeren.
De officier van justitie gelooft daar niets van. Volgens hem is er voldoende bewijs tegen de verdachte, die door het slachtoffer op een foto is herkend. Ook heeft hij geen bewijs voor zijn alibi. Hij wilde in ieder geval, ook na aandringen van de rechter, geen namen noemen, merkte rechtbankverslaggever Riks Ozinga.

CRIMINEEL VERLEDEN

Thierry de R. heeft ook zijn verleden tegen. Hij is de afgelopen jaren drie keer eerder veroordeeld voor diefstal en inbraak. Begin vorig jaar zat hij daarvoor nog een gevangenisstraf van vier maanden uit. Ook zou hij veel criminele vrienden hebben.
De advocaat van de verdachte vindt de verklaring van het slachtoffer onbetrouwbaar. Volgens haar ging het waarschijnlijk om meer dan de verkoop van een tasje en heeft de verkoper iets te verbergen. De rest van zijn verklaring zou daarom ook ongeloofwaardig zijn. Zij pleitte daarom haar cliënt vrij te spreken.
De rechtbank doet op 3 april uitspraak. Tot die tijd blijft de verdachte vastzitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.