RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Op deze plekken kunt u gaan stemmen

PROVINCIE UTRECHT -

In de provincie Utrecht gaan inwoners van 25 gemeenten naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Ook is er een raadgevend referendum over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV). Maar waar kan er allemaal gestemd worden? RTV Utrecht heeft alle stembureaus op een rijtje gezet.

Traditioneel gaat het eerste stembureau in onze provincie op Utrecht Centraal open, waar vroege reizigers vanaf 06.45 uur terecht kunnen om te stemmen. Ook op andere stations zijn stembureaus geopend: op station Amersfoort vanaf 07.30 uur de hele dag en in Woerden tussen 07.30 en 10.30 uur en van 15.30 tot 20.00 uur.


MOBIELE STEMBUREAUS

In de gemeente Veenendaal zijn er 37 stembureaus, waarvan 2 op mobiele locaties. Zo is er 's ochtends een mobiel stembureau in verzorgingshuis De Meent. In het centrum rijdt dit jaar voor het eerst ook een oude Engelse dubbeldekker rond.

"Het idee kwam tot stand om de opkomst te bevorderen. We hebben gekeken naar wat een leuke locatie is om kiezers het laatste duwtje in de rug te geven en zo kwamen we bij deze bus terecht", vertelt Liesbeth Slagter van de gemeente.


OPKOMST

Veenendaal is niet de enige gemeente die stemmers met een bus probeert te werven: ook in Amersfoort en Eemnes rijden er bussen door de stad. De gemeente Utrecht laat zelfs meerdere busjes rondrijden in wijken waar de opkomst traditioneel lager ligt dan in de rest van de stad. Doel is om inwoners van die wijken alsnog over te halen om te gaan stemmen.

"Het gaat om de wijken Zuidwest, Noordwest en Overvecht en die mobiele stembureaus staan dan op vier haltes in elke wijk gedurende 2,5 uur. Iedereen uit Utrecht met een stempas mag daar komen stemmen", aldus Maud van Leeuwen van de gemeente Utrecht.


STEMHULP

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug staan 26 stembureaus, twee daarvan zijn speciaal ingericht voor mensen met een visuele beperking. Op de locaties Park Boswijk en Sparrenheide is een kastje aanwezig dat alle keuzes voorleest. Met behulp van een speciale mal over het verkiezingsformulier, weet het kastje vervolgens welk vakje er ingekleurd moet worden.

"Je voelt heel duidelijk de rondjes waar je je potlood in kunt zetten. Je kan door middel van de getallen bovenin een partij kiezen en vervolgens de kandidaat. Dat werkt heel goed", vertelt Patricia Geven die zelf blind is en vorige week de proef op de som nam.

Benieuwd waar er in uw gemeente gestemd kan worden? Raadpleeg dan ons onderstaande overzicht.


LOCATIES STEMBUSSEN

- Amersfoort
- Baarn
- Bunnik
- Bunschoten
- De Bilt
- De Ronde Venen
- Eemnes
- Houten
- IJsselstein
- Leusden
- Lopik
- Montfoort
- Nieuwegein
- Oudewater
- Renswoude
- Rhenen
- Soest
- Stichtse Vecht
- Utrecht
- Utrechtse Heuvelrug
- Veenendaal
- Wijk bij Duurstede
- Woerden
- Woudenberg
- ZeistHeb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -