Tien jaar cel geëist voor doodsteken asielzoeker in Hoograven

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tien jaar gevangenisstraf geëist tegen een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij wordt ervan verdacht op 3 mei vorig jaar in Utrecht een achttienjarige jongen te hebben doodgestoken. De officier van justitie acht doodslag bewezen.
De verdachte en het slachtoffer waren de ochtend van de fatale steekpartij beiden aanwezig in een dagopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers aan de Wijnesteinlaan in Utrecht. De verdachte, de Marokkaanse Si Mohamed el H., ergerde zich aan het volume waarmee de jongen telefoneerde. Na een woordenwisseling werden beide mannen de dagopvang uitgezet.

STEEKWOND

Als het slachtoffer vervolgens wegloopt, zien getuigen dat de verdachte achter hem aan gaat en dat hij een stekende beweging in zijn richting maakt. De jongen zakt vervolgens in elkaar en overlijdt op weg naar het ziekenhuis. Hij blijkt een steekwond in zijn rug te hebben.
Na het incident ziet een getuige de verdachte met een mes in zijn hand wegvluchten. Ondanks een grootschalige zoektocht door de politie lukt het niet om hem te vinden. Vier maanden later wordt hij alsnog aangehouden in Spanje, waarna hij wordt uitgeleverd aan Nederland.

NOODWEER

De verdachte verklaart dat het slachtoffer hem juist met een mes benaderde. Hierna ontstond er volgens hem een worsteling. Het OM vindt dit niet aannemelijk, omdat het niet overeenkomt met de verklaringen van getuigen. Ook het feit dat het slachtoffer in de rug is gestoken, maakt een noodweerscenario volgens de officier van justitie onaannemelijk.
Het Openbaar Ministerie neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij een ruzie om een onbenullig feit heeft laten uitmonden in de dood van een jonge jongen. Ook rekent de officier het hem aan dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daad en zich vier maanden lang onvindbaar heeft gehouden voor de politie.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.