Strafrechtelijk onderzoek naar Woerdense coöperatie Laatste Wil

WOERDEN - Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland start een strafrechtelijk onderzoek naar de gedragingen van de Coöperatie Laatste Wil (CLW). De groep strijdt voor het recht op een middel om zelf euthanasie te plegen, maar hulp bij zelfdoding is strafbaar, vindt het OM.
De beslissing om een onderzoek te starten is vandaag schriftelijk aan het bestuur van CLW meegedeeld. Het OM heeft de coöperatie ook verzocht om de activiteiten met onmiddellijke ingang te staken. Dat betekent onder meer dat de organisatie geen zelfdodingsmiddel mag verspreiden, geen instructies mag geven en geen inkopers bijeen mag brengen.
Het OM wil binnen een week van de co÷peratie horen dat zij hieraan voldoet. Verder wil het OM van de CLW een lijst van leden die de inkoop zouden doen.

MISDRIJF

Het OM volgt de groep sinds ze in september 2017 bekend maakte dat ze van plan zijn een
, door CLW aangeduid als middel X, aan haar leden ter beschikking te stellen. Sindsdien groeide het
explosief. Vorige week maakte CLW bekend het middel ook echt te gaan bestellen. Daarmee kunnen naar verwachting ongeveer 1.000 mensen op korte termijn over het middel beschikken.
Het onderzoek zal breed worden opgezet en richt zich ook op de organisatiestructuur. Er wordt gekeken of artikel 140 - het deelnemen aan een organisatie die als doel heeft om misdrijven te plegen - wordt overtreden.

REACTIE CLW

Op de eigen site reageert de organisatie voorlopig kort: "Het bestuur van de CLW zal de brief bestuderen en verklaart dat er geen sprake is van strafbare handelingen. Er wordt advies gevraagd aan haar advocaat. Over de verdere voortgang zullen wij onze leden spoedig informeren."

REACTIES POLITICI

Kamerleden zijn blij dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek is begonnen. "Goed dat het OM in actie komt", twittert fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP. "Aanpak van deze gevaarlijke club en van verkoop zelfmoordpoeder is dringend nodig."
Ook Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie juicht het onderzoek toe. "Ik maak me al langer ernstige zorgen om de verspreiding van een zelfmoordpoeder via de CLW, nota bene zonder dat er controle is op wie het middel in handen krijgt", laat zij weten. "Wat hier op het spel staat, is de veiligheid van kwetsbare mensen in onze samenleving."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.