#GR18 Utrecht: GroenLinks verslaat D66, DENK en PVV debuteren in gemeenteraad

UTRECHT - GroenLinks lost D66 af als grootste partij van de stad Utrecht. De partij stijgt van negen naar twaalf zetels. Dat terwijl D66 zakt van dertien naar tien.
De stad volgt daarmee de landelijke trend: namelijk dat D66 fors verliest en GroenLinks veel wint. Lijsttrekker Heleen de Boer vertelt voor de microfoon van RTV Utrecht dat ze erg blij is met de uitslag.
"Wij hebben het initiatief in handen voor de coalitieonderhandelingen", zegt GroenLinks-lijsttrekker Heleen de Boer. "We willen een zo links en progressief mogelijk college. Maar we gaan met alle partijen praten om te kijken wat er mogelijk is."
Samenwerken met de VVD, de derde partij van de stad met zes zetels, ziet De Boer niet zitten. "Wij gaan echt voor een goed klimaat- en verkeersbeleid. Liever niet met de VVD, juist omdat het bij hen op klimaatbeleid moeilijk is om stappen te maken."
REACTIE D66
D66-lijsttrekker Klaas Verschuure was na afloop sportief. "Ik feliciteer alle partijen die gewonnen hebben, in het bijzonder Heleen de Boer en GroenLinks met een prachtig resultaat. Eén op de vijf Utrechters heeft op D66 gestemd. Dit is de op één na beste uitslag uit onze geschiedenis."
NIEUWE PARTIJEN
Er zijn twee nieuwe partijen in de stad die voor het eerst meededen met de verkiezingen. DENK haalt twee zetels, de PVV één. DENK-lijsttrekker Mahmut Sungur laat weten dat hij openstaat voor gesprekken over eventuele coalitievorming.
KLEINE PARTIJEN
Er zijn heel veel partijen in Utrecht met een klein aantal zetels. Zoals de PvdA, die van vijf naar drie gaat. De SP halveert van vier naar twee. Ook het CDA zakt van drie naar twee. Student&Starter en de Partij voor de Dieren gaan beide van één naar twee zetels, op dat aantal blijft ook de ChristenUnie staan.
Stadsbelang zakt van twee naar één zetel. De Seniorenpartij had ook even hoop op een zetel nadat de eerste exitpoll binnenkwam. De politici op leeftijd ontkurkten al een fles champagne, maar toen de definitieve uitslag binnenkwam bleken ze toch geen zetel te hebben.
VOLLEDIGE UITSLAG
1. GroenLinks 12 (9)
2. D66 10 (13)
3. VVD 6 (5)
4. PvdA 3 (5)
5. SP 2 (4)
6. CDA 2 (3)
7. ChristenUnie 2 (2)
8. DENK 2 (0)
9. Student&Starter 2 (1)
10. PvdD 2 (1)
11. PVV 1 (0)
12. Stadsbelang 1 (2)

Heleen de Boer reageert op exitpoll: "We willen een zo links mogelijk college."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.