D66 en PvdA leveren fors in, jubelstemming bij GL en DENK, winst voor lokale partijen

PROVINCIE UTRECHT - Het is de day after de gemeenteraadsverkiezingen en in bijna heel Nederland is ongeveer dezelfde trend te zien: D66 en de PvdA leveren fors in, GroenLinks wint veel zetels, lokale partijen scoren nog beter dan vier jaar geleden en debutant DENK scoort in enkele grote steden een aantal zetels.
De gemeente Utrecht voldoet in grote lijnen aan de hiervoor genoemde trend. GroenLinks lost D66 af als grootste partij van de stad, terwijl de PvdA van vijf naar drie zetels gaat. DENK komt meteen met twee zetels in de raad en ook nieuwkomer PVV pakt één zetel.

AMERSFOORT

Ook in
doet GroenLinks het verrassend goed, ondanks dat het geen studentenstad is. D66 levert ook in Amersfoort veel in maar blijft wel nipt de grootste en DENK pakt één zetel.

STICHTSE VECHT

In de gemeente Stichtse Vecht is de VVD de grootste, net voor Lokaal Liberaal. GroenLinks heeft ook gewonnen. Nieuwkomer PVV won twee zetels. M2000 en het CDA noteerden allebei zetelverlies. Stichtse Vecht Beweegt en LP eindigden op nul zetels.

VEENENDAAL

In Veenendaal, qua grootte de derde gemeente van onze provincie, is de ChristenUnie opnieuw de grootste partij met acht zetels. DENK bemachtigt ook hier één zetel. De lokale partijen ProVeenendaal en Lokaal Veenendaal doen het met respectievelijk vier en drie zetels ook goed.

LOKALE PARTIJEN

In kleinere plaatsen als Soest, Eemnes, Woudenberg, Bunnik en IJsselstein zijn de verkiezingen gewonnen door lokale partijen. In Soest is het dus groot feest bij Gemeentebelangen Groen Soest (GGS), dat de meeste stemmen binnenhaalt en van drie naar zes zetels stijgt.
GGS had in de campagne als belangrijk standpunt om een rondweg door de polder tegen te houden en veel inwoners lijken gecharmeerd van die opvatting. Verder valt in de relatief kleine gemeente Soest het aantal partijen op: er komen liefst twaalf partijen in de nieuwe gemeenteraad.
In Woudenberg zijn de verkiezingen overtuigend gewonnen door GemeenteBelangen, dat vijf zetels pakt. In Bunnik is Perspectief 21 de grote winnaar met acht zetels.

CHRISTELIJKE GEMEENTES

Traditiegetrouw is de ChristenUnie ook in een paar gemeentes de grootste. Naast Veenendaal zijn dat ook Bunschoten-Spakenburg en Renswoude. Vooral in die laatste gemeente was de uitslag opvallend. Inwoners die vier jaar geleden nog voor de SGP en het CDA kozen stappen nu massaal over naar de ChristenUnie. Rhenen is de enige Utrechtse gemeente waar de SGP de grootste werd.

VVD

In veel Utrechtse plaatsen werd de VVD de grootste: Nieuwegein, De Bilt, Zeist, Baarn, Lopik, Montfoort, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. Vooral in die laatste gemeente was iets opvallends aan de hand: vier jaar terug was de linkse partij SP namelijk nog de grootste. Het CDA is de grootste in Leusden, Houten, Oudewater en Woerden.

VERLOOP VERKIEZINGEN

De verkiezingen verliepen zonder noemenswaardige incidenten. Wel werd het op sommige plekken nog erg druk kort voor het sluiten van de stembureaus. Rond 21.00 uur stonden in de stad Utrecht soms nog rijen mensen te wachten, zij kwamen alsnog gewoon aan de beurt.
In veel gemeentes werden mobiele stembureaus gemaakt om zo veel mogelijk inwoners naar de stembussen te lokken. Dat lijkt te hebben gewerkt, want bijna overal was de opkomst een paar procent hoger dan in 2014. Precieze opkomstcijfers zijn nu nog niet bekend.
De uitslagen per gemeente bekijken kan hier.

Samenvatting van uitslagenavond gemeenteraadsverkiezingen
De lijsttrekker van Lokale Vernieuwing in Nieuwegein vond het enorm spannend vanavond
Feest bij de VVD in Stichtse Vecht
VVD en GroenLinks grote winnaars in De Bilt
Verslag van de verkiezingsavond in Soest

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.