Hoogste verkiezingsopkomst in provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag is ongeveer 55 procent van de kiesgerechtigden in Nederland komen stemmen. Dat is iets meer dan vier jaar geleden. Toen was de opkomst bij de lokale verkiezingen 53,9 procent. Vrijwel alle stemmen zijn inmiddels
geteld.
In de provincie Utrecht kwam 63 procent stemmen, het hoogste percentage van het land. In 2014 kwam in de provincie Utrecht 57,5 procent van de kiezers naar de stembus.
De provincie Groningen is hekkensluiter met net 50 procent. In de noordelijke provincie kozen maar zeven van de twintig gemeenten hun raadsleden. Dat heeft te maken met gemeentelijke herindelingen in de provincie.
Op gemeenteniveau was de opkomst het hoogst op Schiermonnikoog (82,5 procent) en het laagst in Helmond (42,1 procent). In Alphen aan den Rijn was een opvallende stijging te zien. Iets meer dan 56 procent van de mensen kwam woensdag stemmen. Vier jaar geleden deed 41 procent dat. In Berg en Dal daalde de opkomst juist aanzienlijk.
In de gemeente Utrecht kwam 59,1 procent van de kiezers naar de stembus, meer dan vier jaar geleden toen de opkomst 54,2 procent was.
Renswoude noteerde de hoogste opkomst met 74 procent.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.