Nieuwegein heeft laagste opkomst in provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Opnieuw zijn relatief weinig mensen gaan stemmen in Nieuwegein. De opkomst in die gemeente was bij de verkiezingen gisteren 48,1 procent, ruim onder het landelijk gemiddelde van 55 procent. Nieuwegein blijft helemaal ver achter bij het de rest van de provincie Utrecht, waar gemiddeld 63 procent van de kiezers kwam opdagen.
Burgemeester Frans Backhuijs ziet toch een lichtpuntje. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was de opkomst iets meer dan 47 procent. "Een kleine troost, dat is een stijgende lijn. Maar ja, echt trots kan ik daar niet op zijn."
Backhuijs zie het opkomstpercentage graag boven de 50 procent uitkomen. Volgens hem was het voor de Nieuwegeiners vaak lastig om te kiezen. "Ik ben ook wel mensen tegengekomen die het moeilijk vonden om een keuze te maken. Die hebben een stemwijzer ingevuld en weten wat er in de lokale politiek speelt, en zeggen toch dat ze het eigenlijk niet goed weten. Ja, die mensen zeggen waarschijnlijk dat ze dan maar niet gaan stemmen."
De VVD won de verkiezingen in Nieuwegein en steeg van vijf naar zeven zetels. De SP verloor een zetel en blijft met vier raadsleden toch nog de tweede partij. Alle uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen vindt u op de website van UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.