Vier vrouwen met voorkeurstemmen in raad Utrechtse Heuvelrug

UTRECHTSE HEUVELRUG - Dankzij voorkeurstemmen hebben vier vrouwen van D66, CDA en BVH (Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug) alsnog een plekje in de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug weten te bemachtigen. Dat blijkt uit een voorlopige uitslag van de gemeente.
Alle vier leken door hun plaats op de kieslijst buiten de boot te vallen voor een plekje in de gemeenteraad. Maar dankzij voorkeurstemmen mogen ze nu alsnog de raad in.

VEEL STEMMEN

Bij D66 gaat het om Karin Oyevaar en Carmen Rietdijk. De partij haalde in de voorlopige uitslag vijf zetels en Oyevaar en Rietdijk staan op plek 6 en 9 van de kieslijst.
Marina Roelofsen staat op plek 5 van de kieslijst. Haar partij haalde vier zetels en zij wordt dus dankzij voorkeurstemmen een van die vier.
Dat geldt ook voor de nummer zes van BVH, Anouk Haaxma. Ook haar partij haalde vier zetels maar Haaxma kreeg genoeg steun van de kiezer om in de raad te kunnen plaatsnemen.

HOE VERDER

Morgen wordt de officiële telling bekend en kan pas met zekerheid gezegd worden of de vier ook daadwerkelijk in de raad kunnen gaan zitten. Dan wordt ook meer duidelijkheid over hoe het in andere gemeenten zit met het aantal voorkeurstemmen.
Nadat de officiële telling bekend is, moeten de raadsleden nog aangeven of zij de benoeming aanvaarden. Vervolgens wordt getoetst of de raadsleden aan alle voorwaarden voldoen. Als alles in orde is, worden de raadsleden vervolgens officieel geïnstalleerd tijdens een raadsvergadering van de nieuwe gemeenteraad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.