Vliegende auto komt naar Utrecht

UTRECHT - De vliegende auto die twee weken geleden werd gepresenteerd op de Autosalon van Genève, is dit weekend te bewonderen tijdens een auto-evenement in The Wall in Utrecht. Het is een auto die ontwikkeld en geproduceerd is door het Nederlandse bedrijf Pal-V.
"Het idee van een vliegende auto is al zeker honderd jaar oud, maar nu is het ook mogelijk om hem in de markt te gaan zetten", vertelt Marco van den Bosch. Hij was nauw betrokken bij de productie. "Het maakt deur-tot-deur-mobiliteit echt mogelijk. Je stapt je deur uit en komt aan waar je maar wilt."
WERKING
De Pal-V ziet eruit als een kleine sportauto. "Het is een driewieler van ongeveer vier meter lang, twee meter breed en een hoogte van ruim een meter. Op het dak ligt een rotorsysteem, waarbij je in vier minuten tijd van de auto een gyrocopter kunt maken. Die hebben een propeller aan de achterkant en door de voorwaartse snelheid zit er een rotor op die door de wind wordt aangedreven."
Goedkoop is 'ie niet: er hangt een prijskaartje aan van bijna een half miljoen euro. "Dat is een hoop geld, maar iets dat kan vliegen is vaak wat duurder", legt Van den Bosch uit. "We hebben er al een paar verkocht aan groepen ondernemers. Door er eentje aan te schaffen in groepsverband, wordt de Pal-V toegankelijker voor een grote publiek." Tot nu toe zijn de eerste tientallen al verkocht.
BESTUREN
Om een vliegende auto te mogen besturen, moet je volgens Van den Bosch aan een aantal voorwaarden voldoen. "Je hoeft niet met Schiphol te bellen voordat je ermee mag vliegen, maar je moet wel een rijbewijs halen om te mogen vliegen. Dat is ongeveer 35 uur les en een stuk theorie. Dat kan in Nederland, maar ook in een aantal exotische orden zoals Florida."
Overigens blijft de Pal-V dit weekend aan de grond. Wie de auto werkend wil zien, kan tijdens het evenement filmpjes bekijken.
Marco van den Bosch over de vliegende auto

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.