RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Rechtszaak Anne Faber: Michael P. verdacht van nieuw geweldsmisdrijf

1/2
UTRECHT/DEN DOLDER - Michael P. heeft zich tijdens zijn observatie in het Pieter Baan Centrum schuldig gemaakt aan een geweldsmisdrijf, meent het Openbaar Ministerie. Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens de pro-formazitting over de ontvoering, verkrachting en moord van de Utrechtse Anne Faber.

Het gaat om een medewerker van het Pieter Baan Centrum. De aangifte is gedaan door de kliniek, na het eerste deel van de observatie van de 27-jarige P. aldaar. Door het incident is het onderzoek tijdelijk stopgezet. Maandag gaat de verdachte voor twee weken terug naar het centrum.

Het OM heeft een aantal details toegevoegd aan de tenlastelegging: P. heeft Faber om het leven gebracht door met een mes in haar hals te steken. Eerst heeft hij onder bedreiging van het mes haar telefoon afgenomen en haar met zijn scooter meegenomen naar een afgelegen plek in het bos. Daar werd zij gedwongen om over een hek te klimmen. Vervolgens heeft P. zijn slachtoffer geslagen en gestompt en onder bedreiging van het mes meerdere malen op verschillende manieren verkracht. De verdachte heeft zelf een gedetailleerde verklaring afgelegd.

De aangifte van het nieuwe geweldsincident waaraan P. zich schuldig zou hebben gemaakt wordt mogelijk meegenomen in het vervolg van de zaak. De rechtbank verwacht alle onderzoeken op tijd afgerond te hebben. Daardoor kan de inhoudelijke behandeling op 11 en 12 juni doorgaan. Tot die tijd blijft P. vastzitten. Mocht de deadline toch niet gehaald dreigen te worden, dan wordt half mei een nieuw tijdstip bepaald.


ONDERZOEK

Advocaat Niels Dorrestein wil laten onderzoeken waar P. zijn wapen vandaan had. Het mes zou eerder gebruikt zijn bij de sloop van een oude keuken in het complex van Aventurijn in Den Dolder. De verdediging vraagt bovendien om aanvullend pathologisch onderzoek en om extra onderzoek naar de gevolgen van de weersomstandigheden op de sporen die zijn gevonden. Vooral de regen zou hierbij een rol hebben gespeeld.

Ook wil de verdediging precies weten wanneer de telefoon van het slachtoffer is aan- en uitgeschakeld. Deze gegevens zouden niet meer beschikbaar zijn, zegt het OM. Maar de Officier van Justitie wil dit op verzoek van de advocaat toch opnieuw laten onderzoeken. De rechtbank heeft alle onderzoekswensen geheel of gedeeltelijk toegewezen.

De rechter wil dat het Nederlands Forensisch Instituut opnieuw kijkt naar de jas van Anne Faber. Daarop zijn donkere vlekken aangetroffen. Volgens het NFI gaat het om bloed, maar de rechter twijfelt aan de uitkomst van de eerdere testen.

De verdediging heeft per brief aangegeven de komende weken met nog meer aanvullende onderzoekswensen te komen. De observatie van de verdachte is pas half april afgerond. Het rapport van psychiater en psycholoog is pas in mei klaar.


VERMISSING

Anne Faber verdween eind september na een fietstocht. Het lichaam van de 25-jarige Utrechtse werd na een vermissing van bijna twee weken op 12 oktober vorig jaar in een natuurgebied in Zeewolde gevonden.

P. zat op dat moment vast in een kliniek in Den Dolder voor verschillende zeden- en geweldsdelicten in 2010. Omdat hij aan het einde van zijn straf zat, mocht hij onder voorwaarden naar buiten.

De verdachte kwam in beeld nadat de jas van Anne werd aangetroffen tijdens een georganiseerde zoektocht in de omgeving waar ze verdween. Er bleek een DNA-spoor op de jas te zitten, dat leidde naar Michael P. Later werden ook bloedsporen in de auto gevonden die P. tot zijn beschikking had.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht