Kinderen uit Lopik krijgen cursus over traktoren op de weg

LOPIK/POLSBROEK - Basisschoolleerlingen uit Lopik en Lopikerkapel krijgen vandaag een les waarin ze leren hoe ze met landbouwverkeer moeten omgaan. De kinderen uit groep 8 gaan volgend schooljaar naar de middelbare school in plaatsen als IJsselstein, Montfoort of Schoonhoven en ze moeten dan lange afstanden fietsen.
Op de landweggetjes waarover ze fietsen rijden veel traktoren, zoals die van loonbedrijf De Bruijn uit Lopik. "Het is een heel gevaarte op de weg", zegt Rinus de Bruijn. "Het is een heel goede zaak dat de kinderen bewust worden van het landbouwverkeer. Je moet toch samen gebruik maken van de weg. Er gebeuren vrij veel ongelukken."
Soortgelijke cursussen worden al gegeven in provincies als Gelderland, Overijssel, Zeeland en Zuid-Holland. Dick Wiltenburg van Veilig omgaan met landbouwverkeer (VOMOL) woont in Lopik en wilde het lesprogramma ook in Utrecht introduceren. De provincie werkte niet mee, maar de gemeente Lopik nu dus wel.
Ook leerlingen van het Wellant College in Houten zijn betrokken bij de cursus. Zij worden opgeleid tot loonwerkers en hebben de cursus samen met Wiltenburg, die docent is aan de school, ontwikkeld.

Verslaggever Robert Jan Booij rijdt mee op de traktor van De Bruijn.
Scholieren leren veilig omgaan met landbouwverkeer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.