Stedelijk Museum heeft portretten Herman Brood compleet

VIANEN - Goed nieuws voor het Stedelijk Museum in Vianen: alle tien portretten die Herman Brood in 1998 in Vianen heeft getekend, zijn gevonden. Het laatste portret is afgelopen zondag boven water gekomen.
Op zaterdag 29 augustus 1998 bracht Herman Brood een bezoek aan Vianen en schilderde toen portretten van Vianezen. Voor 500 gulden konden inwoners van Vianen een ter plekke geschilderd portret kopen. Twintig jaar later was het onduidelijk waar die unieke portretten zijn gebleven.

ZOEKTOCHT

De zoektocht naar de tien portretten had nog heel wat voeten in de aarde, vertelt conservator Afiena van IJken. "We begonnen in januari met oproepen op social media en andere media. Al snel meldden drie mensen zich, maar daarna stopte het even."
Wat later kreeg Van IJken een lijstje met de tien personen die zich in 1998 hadden ingeschreven op het stadhuis. "Dat maakte de zoektocht een stuk makkelijker. Die namen heb ik via social media kunnen traceren en ik heb hen gevraagd of ze mee wilden doen aan de tentoonstelling. Iedereen was ontzettend genereus."

LAATSTE PORTRET

Het laatste werk kwam afgelopen weekend pas boven water. "Het ging om één van twee portretten die iemand van zijn twee kinderen had laten maken. De eigenaar zei dat hij ze op zolder had liggen maar dat hij er één niet kon vinden. Die heeft het laatste portret uiteindelijk op zolder gevonden. Na twintig jaar verwacht je niet dat je ze allemaal kunt terugvinden, dus ik was wel verbaasd."
Met het portret 'Barbara' heeft het museum nu alle portretten in huis. Vanaf 8 april zijn die voor het eerst te zien in de tentoonstelling over Herman Brood. Conservator Aflena van IJken laat weten trots te zijn dat de collectie nu compleet is. "Twintig jaar is toch een lange periode en ik vreesde dat een of twee portretten definitief in de mist van de tijd zouden zijn verdwenen."
De tentoonstelling Herman Brood is tot en met 1 juli 2018 te zien in het museum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.