Renovatie stadhuis Amersfoort uitgesteld na vondst asbest

AMERSFOORT - Het stadhuis van Amersfoort wordt voorlopig niet gerenoveerd. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er veel meer asbest in het pand zit dan gedacht.
Dat maakt de renovatie ingewikkelder en duurder. De gemeente wil nu eerst duidelijk hebben hoeveel duurder het gaat worden en hoeveel vertraging het project er door oploopt. Het betekent dat de verbouwing van het stadhuis de verantwoordelijkheid wordt van het nieuw te vormen college van burgemeester en wethouders.
Medewerkers of bezoekers van het pand hoeven zich in de tussentijd geen zorgen te maken dat hun gezondheid gevaar loopt, zegt de gemeente.

RENOVATIE

Amersfoort wil het stadhuis opknappen omdat het sterk verouderd is. Na jaren overleggen koos de raad voor renovatie omdat dat goedkoper zou zijn dan verhuizen naar een ander gebouw. Voor de hele operatie werd ruim dertig miljoen euro uitgetrokken.
Bij die kosten werd al rekening gehouden met asbest, omdat inventarisaties uit 2009 en 2014 al hadden laten zien dat de kankerverwekkende stof in het pand zit. Nieuw onderzoek eind 2017 liet echter zien dat er nog veel meer asbest in het pand zit dan gedacht. Het gaat vooral om de kozijnen.

PROEFSANERING

De gemeente wil nu eerst een proefsanering doen, door in het oude gedeelte van het stadhuis een aantal kozijnen te slopen. Dat moet een beter beeld geven van de situatie.
Ook onderzoekt de gemeente hoe het kan dat de recent ontdekte asbest niet naar voren kwam in eerdere onderzoeken. Volgens de gemeente is het onderzoek van vorig jaar uitgevoerd door een ander bedrijf dan de onderzoeken uit 2009 en 2014.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.