Nieuw raadslid VoorBaarn staat zetel af aan partijgenoot

BAARN - Kersvers raadslid Michel van Grinsven in Baarn stelt zijn zetel ter beschikking. De politicus van VoorBaarn stond afgelopen woensdag op nummer vier van de lijst van lokale partij VoorBaarn. Door voorkeurstemmen kwam hij alsnog op een van de drie zetels van VoorBaarn terecht, maar hij zegt nu dat hij er nog niet klaar voor is.
Via Facebook laat hij weten dat hij er een nacht van wakker heeft gelegen. "Gisteravond nog met veel mensen gepraat", schrijft hij, "en na overleg met de fractie heb ik besloten om steunfractielid te worden met oa Sport in de portefeuille. Dat was geen gemakkelijke beslissing, maar voor mij wel de juiste."

HET MAG

De stap van Van Grinsven is niet gebruikelijk, maar het mag, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Baarn. Alle nieuwe raadsleden hebben vanmorgen een introductiepakket meegekregen, waaronder een formulier waarop ze kunnen invullen dat ze de functie aanvaarden. Het staat Van Grinsven vrij om dat formulier maandag niet in te leveren.
Als steunfractielid wil Van Grinsven toch alle raadsvergaderingen bijwonen. Bij sportzaken zal hij ook het woord voeren voor VoorBaarn. Partijen in de gemeenteraad mogen elk twee zogenoemde steunfractieleden aanwijzen, die oorspronkelijk op de kieslijst stonden. Die leden kunnen werk van de fractie overnemen.

GESCHROKKEN VAN SUCCES

Lijsttrekker Tino Schouten respecteert de keuze van Van Grinsven. "Ik vind het een nobele beslissing. Michel is geschokken van het succes en ik heb liever dat hij er meteen mee komt dan dat hij er na verloop van tijd problemen mee krijgt. Ik ben blij dat hij zich wel als steunfractielid beschikbaar heeft gesteld, waardoor hij het de komende vier jaar kan leren."
Door de voorkeurstemmen voor Van Grinsven liep Bram van Ommen, de oorspronkelijke nummer twee van VoorBaarn, aanvankelijk een zetel mis. Het voormalige raadslid van de BOP komt nu alsnog met zijn nieuwe partij in de gemeenteraad van Baarn.

VVD

VoorBaarn is niet de enige raadsfractie waar voorkeurstemmen de lijstvolgorde overhoop haalde. Bij de VVD, die vijf zetels behaalde, kreeg nummer zeven Mary Papo zoveel stemmen dat ze direct achter lijsttrekker Suzanne Oortman Gerlings eindigde. De nummers twee, drie en vier schuiven daardoor een plaatsje op. Rudi van der Wel, de nummer vijf, valt buiten de boot.
Woensdag stelt de oude gemeenteraad van Baarn de uitslag van de verkiezingen vast. Donderdag worden de nieuwe raadsleden geïnstalleerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.