"Raadszetels in Utrecht doorbraak voor transgenders"

UTRECHT/WIJK BIJ DUURSTEDE - Sophie Schers van GroenLinks en Corine van Dun van D66 zijn woensdag als eerste transgender personen verkozen in de gemeenteraad van Utrecht. Een doorbraak, zegt Elise van Alphen, directeur van Transgender Netwerk Nederland, die vandaag bekend maakte dat in heel het land zeker vier transgender personen in de raden komen.
Tot nu toe waren er amper openlijke transgenders actief in de Nederlandse politiek, al zit Marijke Jongerman in Amersfoort al jaren in de raad namens de SP. Schers werd gekozen met voorkeursstemmen, Van Dun stond negende op de lijst van haar partij. In Nijmegen is Michelle van Doorn gekozen als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Lilian Haak stond hoog genoeg op de lijst van VVD Apeldoorn om een zetel te krijgen.
Schers deed in 2014 haar verhaal in het programma Hij is een Zij van de KRO. Ze stond vorig jaar op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen. Van Dun was bij dezelfde verkiezing kandidaat voor D66. Van Dun had op de site van D66 Utrecht geschreven: "Utrechters die homo, lesbisch, biseksueel of transgender zijn krijgen mijn speciale aandacht. Zelf ben ik een lesbische transpersoon. Je moet veilig jezelf kunnen zijn."

ROLMODELLEN

"Dit is zo goed voor de zichtbaarheid en als rolmodel", aldus Van Alphen. "Deze mensen komen straks in het nieuws om wat ze doen, om hun werk, en niet alleen om wat ze zijn. Dat zij de tijd rijp vinden om de politiek in te gaan, lijkt me een succes van de strijd, een resultaat van emancipatie."
Volgens Van Alphen waren er in totaal ongeveer vijftien transgender kandidaten bij de gemeenteraadsverkiezingen. De anderen werden niet verkozen. Zo stond de twintigjarige Max van der Meer tweede op de lijst van D66 in Wijk bij Duurstede, maar die partij won slechts één zetel.
De meeste kandidaten zijn transvrouwen. Zij werden geboren als man en leven nu als vrouw. Van Alphen: "Transvrouwen vallen meer op in het straatbeeld, zij zijn langere vrouwen. Ze krijgen meer te maken met geweld en discriminatie dan transmannen. Misschien zijn ze daardoor strijdbaarder. Maar we zien ook steeds meer transmannen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.