Verdachte van liquidaties Utrecht en Amsterdam: kroongetuige liegt

PROVINCIE UTRECHT - De verklaringen van kroongetuige Nabil B. over liquidaties in Utrecht en Amsterdam zijn "op fictie gebaseerd". Dat zegt de advocaat van Redouan T., die door kroongetuige Nabil B. is aangewezen als opdrachtgever van de liquidaties.
T. wijst alle beschuldigingen van de hand, zegt zijn advocaat Inez Weski. Volgens de advocaat is er de afgelopen jaren de meest wilde desinformatie verspreid over haar cliënt.
De veertigjarige T. is momenteel spoorloos en wordt gezocht door justitie. Voor de gouden tip die leidt tot zijn aanhouding is 25.000 euro uitgeloofd door het OM.

VERGISMOORD

T. was volgens kroongetuige Nabil B. onder meer opdrachtgever van een liquidatie in Overvecht, beter bekend als de vergismoord van vorig jaar januari. Hakim Changachi (31) werd toen om het leven gebracht bij een flat aan de Faustdreef. De daders hadden eigenlijk een ander doelwit, maar die persoon nam die bewuste dag een andere ingang dan normaal.
De vergismoord zou een belangrijk keerpunt zijn geweest voor B. Hij kende het slachtoffer goed en zou na de moord ernstig bedreigd zijn door zijn eigen groep. "Als je een risico kan zijn, word je direct uit de weg geruimd", zei de officier van justitie vandaag.

GEWETENSNOOD

In december sloot Nabil B. daarom een kroongetuige-regeling met het Openbaar Ministerie. Naast de bedreigingen zou hij ook in gewetensnood zijn gekomen. Volgens de advocaten van de 30-jarige B. gaf zijn groep opdrachten tot liquidaties en werden die ook door de groep uitgevoerd.
"Naarmate de tijd verstreek is dat aan het geweten van onze cliënt gaan klagen." De advocaten zeggen dat B. "zijn verantwoordelijkheid neemt en de verstrekkende gevolgen voor hem en anderen accepteert".

DOORBRAAK

De getuigenissen zijn een belangrijke doorbraak voor het OM, dat met de verklaringen het zware geweld in de onderwereld hoopt aan te pakken.
De afgelopen jaren werden er meerdere moorden gepleegd door een nieuwe en relatief jonge generatie. Een aantal schutters is gepakt en berecht, maar de opdrachtgevers bleven buiten schot.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.