De RTV Utrecht pluche-peiler: alle wethouders zitten!

© Woerden TV
PROVINCIE UTRECHT - De kiezer heeft gesproken. In 25 gemeenten in de provincie Utrecht werd de afgelopen maanden gewerkt aan een nieuw college van burgemeester en wethouders. RTV Utrecht hield u in dit overzicht op de hoogte van de ontwikkelingen. Op 12 juli was Oudewater uiteindelijk de laatste gemeente die ook drie nieuwe wethouders installeerde.

AMERSFOORT

In het nieuwe Amersfoortse college zitten de VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie en aan de klinkende namen is te zien dat de coalitie voor ervaring heeft gekozen. Wethouders Willem-Jan Stegeman (D66), Hans Buijtelaar (VVD) en Menno Tiggelaar (CU) blijven zitten. De ploeg wordt aangevuld met Fatma Koser Kaya (D66), Kees Kraanen (VVD), Astrid Janssen (GroenLinks) en Cees van Eijk (GroenLinks). De vier partijen zeggen in het coalitieakkoord in te zetten op duurzame groei.

BAARN

Witte rook in Baarn: de onderhandelende partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie-SGP hebben donderdag 19 april ingestemd met een nieuw coalitieakkoord. De VVD liet als winnaar van de verkiezingen weten dat de huidige coalitie aanblijft en dat ook in het college geen mensen worden vervangen. Het nieuwe college is op 25 april formeel benoemd.

BUNNIK

P21 en De Liberalen zijn eruit. Ze gaan op basis van gelijkwaardigheid samenwerken met ieder één wethouder. Omdat Perspectief 21 een stuk groter is dan De Liberalen, werd er rekening mee gehouden dat aan de combinatie nog een derde wethouder zou worden toegevoegd.
De Liberalen en P21 waren tot elkaar veroordeeld omdat in de gemeente maar drie partijen in de raad zitten: De Liberalen, P21 en het CDA. Omdat het CDA en P21 geen klik hadden, en het CDA niet met De Liberalen door wilde praten na uitspraken van een wethouder van die partij, waren de smaken op. De Liberalen en P21 moesten er samen wat van maken. Dat lijkt nu dus te lukken.

BUNSCHOTEN

ChristenUnie-wethouder Bert Koops, wethouder Rick Beukers (VVD) en Alice Kok (ChristenUnie) zijn maandagavond 14 mei geïnstalleerd. Willem Heinen en Menno Nagel hebben inmiddels afscheid genomen als wethouder van de gemeente Bunschoten.

DE BILT

De nieuwe coalitie in De Bilt wil honderden huizen gaan bouwen. Dat blijkt uit het coalitieakkoord dat is ondertekend door VVD, GroenLinks, D66 en CDA. De partijen hebben ook de namen bekend gemaakt van de kandidaat-wethouders. Dit zijn Anne Brommersma (GroenLinks), Dolf Smolenaers (D66) en Madeleine Bakker-Smit (CDA) en André Landwehr (VVD), die overkomt uit Vianen. Zij worden donderdag 28 juni geïnstalleerd.

DE RONDE VENEN

De partijen CDA, VVD, D66 en Seniorenpartij vormen de coalitie in De Ronde Venen. Het CDA verloor een zetel, maar blijft de grootste fractie en was leidend tijdens de formatie. Donderdag 26 april zijn Rein Kroon, Kiki Hagen, Marja Becker en Alberta Schuurs aangesteld als wethouder.

EEMNES

Eemnes heeft als eerste gemeente in de provincie Utrecht een college gepresenteerd. Jan van Katwijk (Dorpsbelang), Erwin van Dalen (Dorpsbelang) en Sven Lankreijer (PVDA) zijn op 23 april geïnstalleerd.

HOUTEN

Het coalitieakkoord tussen CDA, GroenLinks, VVD en ChristenUnie in Houten is rond. Het programma is donderdag 24 mei gepresenteerd. Over het advies van de informateur om met deze partijen verder te gaan was enige ophef ontstaan in Houten. Onderhandelingen met de Inwonerspartij Toekomst Houten liepen tot grote teleurstelling van deze partij stuk. De SGP in Houten vindt dat andere partijen "zonder overleg buitenspel zijn gezet". Hij doelt daarbij behalve op zijn eigen partij op de PvdA.

IJSSELSTEIN

Lokale Democraten IJsselstein (LDIJ) en de VVD hebben op 1 juni het coalitieakkoord ondertekend. Mark Foekema en Peter Bekker (LDIJ) en Anastasia van der Lugt en Bernd Roks (VVD) worden de wethouders. De twee partijen waren de grote winnaars van de verkiezingen en hebben samen 13 van de in totaal 23 raadszetels.

LEUSDEN

CDA, VVD en PvdA-Groenlinks vormen het nieuwe college van Leusden. Volgens informateur Bas van Os hebben de drie grootste partijen een breed draagvlak in de raad en de Leusdense samenleving. De politieke partijen hebben samen een meerderheid van 13 zetels. CDA-fractievoorzitter Wim Vos had een week nodig om de formatie af te ronden. Eind april zijn de nieuwe wethouders gepresenteerd.

LOPIK

VVD en CDA hebben een coalitieakkoord bereikt en legden dat op 2 mei voor aan de gemeenteraad. Inmiddels zijn ook de wethouders benoemd en de portefeuilles verdeeld.

MONTFOORT

Montfoort heeft een nieuwe coalitie. VVD Montfoort, Progressief Akkoord en Inwonersbelangen Montfoort-Linschoten hebben een inhoudelijk akkoord bereikt.
Eerder zat D66 ook aan de onderhandelingstafel, maar die partij stapte begin deze maand uit de besprekingen wegens een meningsverschil met Progressief Akkoord. De overige drie partijen hebben samen nog steeds een meerderheid in de raad.

NIEUWEGEIN

Witte rook in Nieuwegein: VVD, PvdA, GroenLinks, CDA en Lokale Vernieuwing gaan samen een nieuw college vormen. Eerder liepen de gesprekken dood omdat Lokale Vernieuwing geen wethouder kon krijgen. Dat is volgens de VVD opgelost nu er toch ruimte is gemaakt voor een vijfde wethouder in Nieuwegein.

OUDEWATER

Als laatste gemeente in de provincie is ook in Oudewater het nieuwe college van B&W aan de slag. Het college bestaat uit drie wethouders: Bob Duindam (VVD/D66), Walther Kok (De Onafhankelijken) en Bas Lont(ChristenUnie-SGP). Het CDA, de grote winnaar van de verkiezingen, doet niet mee. De partij voerde wel gesprekken, maar haakte uiteindelijk af.

RENSWOUDE

ChristenUnie, de grote winnaar van de verkiezingen, heeft een coalitieakkoord bereikt met de VVD en Dorpsbelang Renswoude. Het coalitieakkoord heet Samen bouwen aan Renswoude en werd op 15 mei ondertekend. Wethouders zijn Sander van 't Foort (ChristenUnie), Marieke Teunissen (VVD) en Arnout Wijs (Dorpsbelang Renswoude).

RHENEN

SGP, PCR, ChristenUnie en D66 zijn eruit. Ze hebben een coalitieakkoord en leveren alle vier een wethouderskandidaat: Peter de Rooij (SGP), Simone Veldboer (PCR), Jolanda de Heer (ChristenUnie) en Hans Boerkamp (D66). De gemeenteraad besprak het coalitieprogramma op 22 mei en een week later werd het nieuwe college geïnstalleerd.

SOEST

Na enkele weken overleggen zijn de vier partijen Gemeentebelangen Groen Soest (GGS), VVD, D66 en combinatiepartij CU-SGP eruit. Samen hebben ze een meerderheid van 16 zetels. ChristenUnie/SGP zat nog niet eerder in het college van Soest. Op 16 mei werden de nieuwe wethouders geïnstalleerd. Naast Aukje Treep-Hoeckel (GGS), Liesa van Aalst-Veldman (VVD) en Harrie Dijkhuizen (CU-SGP) is Nermina Kundic de opvallendste nieuwkomer. Zij was de afgelopen jaren wethouder in Veenendaal en bij de vorige verkiezingen nog lijsttrekker in die gemeente namens D66.

STICHTSE VECHT

Donderdagavond (26-04) is het nieuwe college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stichtse Vecht officieel geïnstalleerd. Dat gebeurde tijdens een druk bezochte vergadering van de gemeenteraad. Het nieuwe college bestaat uit VVD, Lokaal Liberaal, Groen Links en CDA. Er zijn vier wethouders: Jeroen Willem Klomps (VVD), Frank van Liempdt (Lokaal Liberaal), Linda van Dort (Groen Links) en Hetty Veneklaas (CDA). Zij zullen hun functie fulltime vervullen. De VVD werd bij de verkiezingen in maart de grootste en komt met de drie andere partijen op 20 van de 33 zetels.

UTRECHT

Lot van Hooijdonk, Kees Diepeveen, Linda Voortman, Victor Everhardt, Klaas Verschuure, Anke Klein en Maarten van Ooijen zijn de nieuwe wethouders van de hoofdstad van onze provincie. GroenLinks, D66 en de ChristenUnie vormen samen de nieuwe coalitie in de gemeente Utrecht. Vrijdag 1 juni zijn het college en het coalitieakkoord met de titel 'Utrecht, ruimte voor iedereen' gepresenteerd. Duurzaamheid, de jeugdzorg en cultuur behoren tot de speerpunten.

UTRECHTSE HEUVELRUG

In Utrechtse Heuvelrug gaven VVD, OPEN, het CDA en de SGP aan een nieuw college te willen vormen. Informateur was Remco van Lunteren. Het raadsprogramma was de basis voor de onderhandelingen en al gauw bleek dat alle vier de partijen op één lijn zaten.
De vier nieuwe wethouders Rob Jorg, Hans Waaldijk, Chantal Broekhuis en Gerrit Boonzaaijer zijn op 24 mei in de raadsvergadering officieel geïnstalleerd.

VEENENDAAL

ChistenUnie, VVD, SGP en lokale partij ProVeenendaal zijn eruit. De partijen presenteerde op 16 mei hun coalitieakkoord. Op 31 mei werd het nieuwe college beëdigd. Er komt een stadsgesprek waarin inwoners en ondernemers hun mening mogen geven over de plannen die de vier partijen met de stad hebben. Engbert Stroobosscher en Marco Verloop blijven aan als wethouder. Zij zaten ook al in het vorige college. De nieuwe wethouders zijn Dylan Lochtenberg en Martijn Beek.

VIANEN

In Vianen blijft het huidige gemeentebestuur nog even zitten. De gemeente fuseert volgend jaar met Zederik en Leerdam tot de nieuwe Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden. De verkiezingen zijn daar op 21 november. De officiële start van Vijfheerenlanden is op 1 januari 2019.

WIJK BIJ DUURSTEDE

Verkiezingswinnaar VVD vormt een college met GroenLinks en PCG. Het nieuwe college bestaat naast burgemeester Tjapko Poppens uit de wethouders Wil Kosterman (GroenLinks), Hans Marchal (PCG) en nieuwkomer Willem Joustra (VVD).

WOERDEN

In Woerden is de coalitie eruit. CDA, Lijst Van der Does, CU-SGP en D66 zijn het eens over belangrijke onderwerpen zoals de Westelijke Randweg, verkeersknelpunten in de gemeente en de financiën. Ook zijn de portefeuilles verdeeld onder de vier wethouders. Op 5 juni is het coalitieakkoord gepresenteerd.

WOUDENBERG

"Sterk Woudenberg = Samen doen": onder die titel gaan Gemeentebelangen Woudenberg, de ChristenUnie en de VVD de komende vier jaar als coalitie de gemeente Woudenberg leiden. De partijen presenteerden op dinsdag 29 mei hun coalitieakkoord. Elke partij levert één wethouder. Dat worden Pieter de Kruif namens Gemeentebelangen Woudenberg, Marleen Treep-Wolfswinkel voor de ChristenUnie en Anita Vlam voor de VVD.

ZEIST

VVD, GroenLinks, CDA en ChristenUnie-SGP hebben samen aan een akkoord gewerkt dat door de hele gemeenteraad en groepen in de samenleving moet worden gedragen. Zo'n 'inwonersakkoord' is volgens de partijen nog niet eerder gesloten in Nederland. Op 17 mei bespraken ze het met de andere fracties in Zeist. Sander Jansen (VVD), Laura Hoogstraten (GroenLinks), Marcel Fluitman (CDA) en Wouter Catsburg (ChristenUnie-SGP) werden op 22 mei voorgedragen als wethouders.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.