Misstanden bij autobedrijven Houten, Vianen en Nieuwegein

HOUTEN/VIANEN - Een grote controle van politie, Stedin, de Belastingdienst en gemeenteambtenaren heeft eerder deze maand tientallen gebreken opgeleverd bij 21 autobedrijven in Houten, Vianen en Nieuwegein. Zo was de brandveiligheid in een aantal gevallen heel slecht, werden er gestolen auto-onderdelen aangeboden en is een drugslab in opbouw opgerold.
De grootste klapper was in Houten waar op 14 maart in een loods een grote hoeveelheid gevaarlijke chemische stoffen werd gevonden.
"In het pand bleek ook een illegale woonruimte te zijn gebouwd", zegt burgemeester Wouter de Jong van Houten. "De man die er aan het werk was verzette zich in eerste instantie tegen de controle. Hij bleek nog een straf van 70 dagen uit te hebben staan. Het pand heb ik in ieder geval gesloten totdat de chemische stoffen zijn verwijderd. De man zit vast."
In totaal werden in Houten zo'n 50 misstanden vastgesteld. Die variëren van (kleine) milieuovertredingen tot branddeuren die niet aanwezig waren. "Bij een bedrijf vonden we ook een onderdeel dat afkomstig was uit een gestolen voertuig. Die zaak is door het Openbaar Ministerie geseponeerd, omdat niet meer te achterhalen is of de eigenaar wist dat het van diefstal afkomstig is", aldus De Jong.

KOGELVRIJVEST EN POOLSE KENTEKENPLATEN

In Nieuwegein werd tijdens een controle bij een autobedrijf een kogelvrijvest gevonden. Bij een bedrijf in Vianen een doos vol met Poolse kentekenplaten en een compleet motorblok afkomstig uit een gestolen voertuig. "In beide gevallen zijn dat geen zaken die je normaal gesproken in een garage tegenkomt", zegt burgemeester Frans Backhuijs. "Er kwam ook geen duidelijk antwoord wat de spullen daar deden", vult burgemeester Wim Groeneweg van Vianen aan. "Het verzamelen van kentekenplaatsen is niet verboden, maar het is wel een signaal dat we moeten opletten. De politie is nu bezig met verder onderzoek."
Een gammele verdieping in een pand in Vianen was volgens Groeneweg levensgevaarlijk. "Zonder vergunning gebouwd en het stond vol met spullen. Je moet er niet aan denken dat zo'n vloer instort terwijl er mensen onder aan het werk zijn."

BOOS

De controles waren onaangekondigd en schoten bij een aantal garagebedrijven in het verkeerde keelgat. "Het is ook niet niks als de hal in een keer volstaat met inspecteurs en je je zaakjes gewoon op orde hebt. Zeker niet als je ook klanten in de wachtruimte hebt zitten", zegt Backhuijs. "Maar we hebben specifiek voor autobedrijven gekozen omdat die een verhoogd risico lopen bij criminele activiteiten betrokken te raken of daarvoor worden gebruikt. Het is niet zo dat we deze bedrijven specifiek op het oog hadden."
Wel is duidelijk dat officiële autodealers niet gecontroleerd zijn. "Maar één van hen zei wel dat hij graag ook gecontroleerd had willen worden", zegt burgemeester Groeneweg van Vianen. "Je kunt er altijd van leren. Deze controles zijn ook volgens veel garagehouders van enorm belang. Als een bedrijf de regels namelijk aan de laars lapt en daardoor onder de marktprijs kan werken, gaat dat ten koste van anderen. Dat willen we tegengaan."

ONDERMIJNING

Het is de eerste keer dat Vianen, Houten en Nieuwegein in het politiedistrict Lekpoort gezamelijk zo'n grote controle uitvoeren. Die richtte zich op het verschijnsel 'ondermijning'. Dat betekent dat de onderwereld langzaam maar zeker mixt met de bovenwereld. ,,Het kan de samenleving aantasten,'' aldus burgemeester De Jong van Houten.
De bedrijven waar zaken mis waren, moeten dat snel verhelpen. Gebeurt dat niet, volgen er sancties. Over een tijdje volgt er een nieuwe controle om te kijken of gebreken zijn opgelost.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.