RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrechtse scholen hopen op nieuwe docenten na meeloopdagen

1/3
UTRECHT - Het lerarentekort in onze provincie is hoog en daarom zijn twee scholenkoepels in Utrecht begonnen met speciale meeloopdagen om nieuwe enthousiaste juffen, meesters en docenten te werven. Twintig basisscholen en acht scholen in het voorgezet onderwijs doen mee.

Volgens de scholenkoepels zijn er tegenwoordig allerlei mogelijkheden voor zij-instromers in het onderwijs en om belangstellenden te prikkelen zijn ze van harte welkom. Verslaggever Robert Jan Booij loopt vandaag mee met Lys Norbruis. Zij gaat in Utrecht voor een internationale schakelklas staan.

In die internationale schakelklas zitten leerlingen die uit het buitenland komen en een flinke taalachterstand hebben. "Het gaat hier op een lager tempo", zegt docente Melissa Portier. "Als je hiervoor kiest moet je ook wel affiniteit met de doelgroep hebben".

Meeloper Lys Norbruis heeft al wel ervaring als docent op een hogeschool in Eindhoven. Ze was eerder al zij-instromer in het onderwijs en dat was volgens haar "best druk". "Als je als zij-instromer het onderwijs inkomt, dan moet je meestal studeren en werken tegelijk. Dat is best wel een pittig traject."

Het eerste jaar ging met "vallen en opstaan", zegt ze. "Het was een beetje bikkelen en vanaf jaar twee heb je het wel iets meer in de vingers en de meeste mensen vinden het ook wat leuker dan."

Toch kunnen scholen de vacatures amper vervullen en daalt de status van het leraarschap gestaag. Dat geldt zowel voor leraren in het basisonderwijs als voor docenten in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. De werkdruk zou te hoog zijn en het salaris te laag. Volgens Lys Norbruis is het daarom ook maar goed dat er een open dag wordt gehouden. "Want dat inspireert mensen misschien ook".

Docente Melissa zegt dat het salaris voor haar eigenlijk geen rol speelt: "Omdat ik het werk fantastisch vindt. En de werkdruk neem ik voor lief, maar ik merk wel dat het steeds zwaarder wordt. Je moet steeds meer administreren en je bent na schooltijd nog best lang bezig met dingen invoeren en voorbereiden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht