Instellingen

UMC Utrecht staat uitgebreid stil bij fatale fout

© ANP
UTRECHT - Het UMC Utrecht gaat open kaart spelen in de zaak van patiënt Adrienne Cullen, waarbij een fatale fout is gemaakt. Uit onderzoek bleek in 2011 dat de vrouw baarmoederhalskanker had, maar die informatie kwam toen niet bij haar arts terecht. Toen dat uitkwam, twee jaar later, was de kanker uitgezaaid.
De informatie over de fout wordt over ruim twee weken gedeeld tijdens een lezing, waarbij ook de inmiddels terminaal zieke Adrienne Cullen spreekt. De lezing is volgens het ziekenhuis georganiseerd om te kijken wat er destijds is gebeurd en wat er zich in de nasleep van dit trieste voorval heeft afgespeeld, 'zodat hun verhaal een les kan zijn in hoe (niet) moet worden gehandeld als er iets fout gaat'.
Adrienne Cullen is niet de enige die aan het woord komt. Ook haar behandelend gynaecoloog uit die periode en hoofd van de afdeling Gynaecologie komen aan het woord. Samen kijken de drie terug op wat er mis ging en wat er zich sindsdien heeft afgespeeld.
Ze beschrijven de gevolgen die het heeft gehad op hun privéleven en hun werk en vertellen waarom ze vastbesloten zijn om de manier waarop ernstige fouten door ziekenhuizen worden afgehandeld aan de kaak te stellen.
De lezing is op vrijdag 13 april.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.