RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

CDA Amersfoort: "Zo zie je maar, elke stem telt"

1/2
AMERSFOORT - De laatste restzetel gaat in Amersfoort toch naar het CDA en niet naar D66. Dat blijkt uit de hertelling, waarvan de uitslag vanochtend is bekendgemaakt. D66, VVD, CDA en GroenLinks hebben nu allen zes zetels.

Het CDA had gevraagd om een hertelling. De eerdere uitslag gaf aan dat het CDA één stem te weinig had gekregen om een restzetel in de wacht te slepen. In de hertelling kwam het CDA uit op 9176 stemmen. Dat zijn er 12 meer dan bij de eerste telling.

Lijsttrekker van het CDA Micheline Paffen is content met de uitslag: "Zo zie je dat iedere stem telt", zei ze na afloop van de hertelling. "Je had vier partijen met 6 zetels en dat betekent vier partijen die even groot zijn. En als wij de restzetel niet zouden krijgen, dan had je een partij met 7 en een partij met 5 zetels en dat zou voor de komende vier jaar een heel ander politiek evenwicht betekenen."


MENSENWERK

Burgemeester Bolsius gaf in de verklaring aan dat het tellen van stemmen mensenwerk is en dat er dus altijd kleine verschillen kunnen zijn. Volgens hem waren enkele stemmen onterecht blanco geteld. Aan de andere kant zijn er bij de hertelling iets meer ongeldige stemmen geteld: "Op zo'n woensdagavond na een hele lange dag kan een formulier op een plek anders worden neergelegd. Op ruim 70.000 stemmen gaat het soms maar op 1 papier op een stembureau. Maar die stemmen samen kunnen dan toch het verschil maken."

Vervelend vindt burgemeester Bolsius de afwijkende uitslag niet: "Ernstige fouten zijn er niet gemaakt, maar je hebt wel te maken met een factor-mensen. Het blijft mensenwerk, het is niet anders. Ik ben blij dat we de hertelling hebben gedaan, we leren hier ook weer van. Iedereen zegt, dit is zeer secuur gedaan, ik kijk met veel plezier terug op het hele proces."

Tientallen ambtenaren van de gemeente Amersfoort zijn gisteren om 10.00 uur begonnen met de hertelling. De afdeling Burgerzaken van Amersfoort was daarom 's ochtends alleen open voor aangiften van geboorten en overlijden, omdat veel medewerkers werden ingezet om de stemmen opnieuw te tellen.


ZETELVERDELING

De zetelverdeling ziet er de komende periode als volgt uit in Amersfoort. 6 zetels voor D66, CDA, Groenlinks en VVD. 4 zetels voor de ChristenUnie. 3 zetels voor Amersfoort2014 en de SP. 2 zetels voor de PvdA en de BPA en 1 zetel is voor DENK.

Voor de formatie maakt de hertelling waarschijnlijk niet veel uit. D66 blijft de grootste partij en zal het voortouw nemen bij de vorming van een coalitie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht