Pasen komt eraan, even geen smartphone voor scholieren in Veenendaal

VEENENDAAL - Middelbare scholieren zonder smartphone. Bestaan ze nog? In Veenendaal wel. Een aantal leerlingen en docenten van het Christelijk Lyceum gebruikt tijdens de vastentijd voor Pasen geen mobieltjes.
Traditioneel houdt de vastentijd in dat je veertig dagen niet eet en je bezint op de christelijke levenswijze. Het Christelijk Lyceum geeft daar nu een moderne invulling aan, vertelt rector Willem de Vos. "Twee docenten hebben de koppen bij elkaar gestoken. Het viel hen op dat de meeste leerlingen vooral op hun mobieltje kijken tijdens de pauzes. Ook als ze met zijn zessen aan een tafel zitten, kijken ze op hun schermpje. Het leek ons goed om hier in de stille week voor Pasen aandacht aan te besteden."

AANSPREKENDE MANIER

De school heeft gezocht naar een voor de leerlingen aansprekende manier om stil te staan bij de vastentijd. "De meesten weten wel dat de veertigdagentijd is gevuld met allerlei manieren om jezelf iets te ontzeggen, zodat je geholpen wordt om na te denken. Maar het valt nog niet mee om jongeren zover te krijgen dat ze allerlei dingen niet eten en drinken. Maar smartphonegebruik is een thema dat voor hen toch wel dichtbij komt."

BIJZONDER

Anite Haverkamp, educator van het Utrechtse Museum Catharijne Convent, begrijpt de keuze van de school wel. "Het is helemaal niet slecht om eens te laten zien hoe bijzonder het is dat je bijvoorbeeld een mobiel hebt waarmee je kunt bellen en internetten. Dat zijn dingen die normaal worden gevonden, maar het is best goed om eens te bedenken dat het helemaal niet zo normaal is."

MINDER TRADITIONEEL

Pastoor Huub Spaan uit Woerden ziet dat steeds minder mensen kiezen voor een traditionele manier van vasten. Hij heeft er in zijn parochie een eigen draai aangegeven. "Vanaf Aswoensdag tot aan Pasen, zes dagen in de week, iedere morgen, lezen we samen het evangelie en steken we een kaars aan. Samen parochianen loop ik dan een half uurtje pelgrimerend door de stad. We proberen eigenlijk op die manier aandacht te geven aan elkaar."

RECTOR ZONDER MOBIEL

In Veenendaal steekt rector Willem de Vos intussen de leerlingen een hart onder de riem door zelf ook zijn mobiel thuis te laten. "Mijn telefoon ligt thuis. Ik mis hem eigenlijk weinig, alleen is mijn vrouw is nu ziek én we verwachtten een vierde kleinkind. Ik ben dus afhankelijk van de vaste lijn op school, maar dat is allemaal te overleven."
De leerlingen van de school schrijven hun ervaringen over de tijd zonder smartphone op. Na afloop van de actie gaan ze hier met elkaar en docenten in gesprek.

"Geen mobiel is net als niet eten en drinken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.