RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Wijkagent over mishandeling Amersfoort: 'Ze sloegen ons willens en wetens het licht uit de ogen'

AMERSFOORT - "Het is heel eng. We gaan in één tel van nul naar honderd op de schaal van geweld", schrijft de 40-jarige wijkagent Peter over het heftige geweldsincident in Amersfoort eerder deze maand.

"In een fractie van een seconde realiseer ik me dat doorgaan met vuisten geen zin heeft. Deze mensen zijn onder invloed. Er is een ander geweldsmiddel nodig. Pepperspray heeft geen zin. Ik besef: het stroomstootwapen, hier hebben we hem voor."

In een blog beschrijft de wijkagent hoe in de nacht van vrijdag 9 op zaterdag 10 maart een groep van zes jongeren uit Bunschoten zich op de Nieuweweg tegen de politie keerde en een agente probeerde te wurgen.

Tegelijkertijd is het een pleidooi voor het gebruik van een stroomstoopwapen. "Als we het stroomstootwapen niet hadden gehad, waren ze maar doorgegaan en had ik mijn vuurwapen moeten trekken om Bente te helpen. Dan was het anders afgelopen."


STRUCTUREEL PROBLEEM

Het incident bracht een golf aan reacties teweeg nadat videosite Dumpert de beelden van de mishandeling online zette. Politievakbond ACP noemde geweld en agressie tegen politieagenten en andere hulpverleners "een structureel probleem" en ook burgemeester Lucas Bolsius liet weten "geschrokken" te zijn van het geweld in zijn stad. "Het hakt erin en ik weet dat het op de werkvloer van de politie grote indruk maakt."

Vandaag werd bekend dat iedere dag gemiddeld 25 keer fysiek en verbaal geweld gebruikt wordt tegen politiemensen. Dat is omgerekend pakweg één incident per uur, ergens in Nederland. Dat blijkt uit cijfers die de politie heeft vrijgegeven over 2017. Het is de eerste keer dat de gegevens op deze manier openbaar worden gemaakt.

In totaal werden 9.100 incidenten geregistreerd, variërend van schelden, beledigen, bedreigingen slaan, schoppen, met een voertuig inrijden op een agent of poging tot doodslag of poging moord. Omgerekend zijn dat per week 175 incidenten.

Het vaakst blijken mensen zich te keren tegen de politie tijdens een aanhouding (2.779 keer), in het uitgaansleven (993), door verwarde personen (523), in het verkeer (507), tijdens het uitdelen van een bekeuring op straat (451) of huiselijk geweld (413). Bij veel andere zaken (2.968) is de context niet duidelijk.


LICHT UIT DE OGEN

Wijkagent Peter weet dat lastig publiek erbij hoort in de horeca. "Een klap of trap hoort erbij", schrijft hij. "Maar willens en wetens agenten het licht uit de ogen slaan, is van een andere orde. Gelukkig is dit een incident. Als ik dit elke dienst mee zou maken, zou ik ander werk zoeken. Voor mij is nu het belangrijkste dat Bente zo snel mogelijk weer gezond bij ons aan de koffietafel zit."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht