RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

'Ondernemer De Bilt discrimineerde vrouw in scootmobiel'

DE BILT - De eigenaar van een sleutelwinkel in De Bilt is door het College voor de Rechten van de Mens berispt. De winkel weigerde een vrouw in een scootmobiel binnen te laten en dat is tegen de regels.

Volgens het College heeft de ondernemer, die in het winkelcentrum op de Hessenweg zit, zich schuldig gemaakt aan discriminatie op grond van een handicap of chronische ziekte.

Er was volgens het College wel enig begrip voor de sleutelmaker, omdat hij had aangeboden de vrouw te helpen als ze met haar scootmobiel buiten de winkel zou blijven. Ze mocht niet naar binnen omdat er eerder incidenten waren geweest met scootmobielen in de zaak, het vervoersmiddel veroorzaakte soms schade in de winkel.


IEDEREEN WELKOM

Ondernemer Arthur van Doorn is niet te spreken over de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens. Volgens hem is juist iedereen in zijn winkel welkom. Zijn spiksplinternieuwe winkel is zelfs aangepast zodat mensen met scootmobielen en rollators de winkel in kunnen.

"Maar helaas was het technisch niet mogelijk om een deurdranger te plaatsen. Hiermee kan de deur automatisch worden geopend. Dus als er mensen met een scootmobiel voor de deur staan, doen we de deur gewoon voor ze open."


GEEN GEDULD

Maar volgens Van Doorn kreeg hij daar tijdens het bewuste incident niet de tijd voor. "Ze kwam aangereden en dacht: ik kom er niet in, ik rijd gewoon keihard tegen de deur aan. Ze bonkte met haar scootmobiel gewoon keihard een paar keer tegen de deur. Ze was gewoon schade aan het aanrichten. Daar was ik niet van gediend en daar heb ik haar op aangesproken."

Van Doorn bood vervolgens aan om haar alsnog te helpen, maar de vrouw besloot al om te vertrekken. "Ik heb haar misschien 15 of 20 seconden gesproken. Als ze even had gewacht, kon ze in principe gewoon binnenkomen. Maar als ze dwars door m'n deur probeert te rijden, daar ben ik niet van gediend."


CAMERABEELDEN

Van Doorn zegt dat de hele situatie met bewakingsbeelden is vastgelegd. "Daarop is te zien dat ze tegen de deur aan bonkt. Dit hebben we laten zien aan het College, maar ze blijven van mening dat ik haar naar binnen had moeten laten gaan."

"Dit College beoordeelt puur op discriminatie, want over de schade die zij probeerde aan te richten aan mijn winkel hoor je ze niet. Blijkbaar mag je als je een scootmobiel hebt keihard tegen een deur aan bonken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht