RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Beleggers: Utrecht en Amsterdam frustreren bouw van middenhuurwoningen

UTRECHT - Projectontwikkelaars en beleggers vinden dat Amsterdam en Utrecht de bouw van huurwoningen voor het middensegment frustreren. De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN) ligt naar eigen zeggen al driekwart jaar in de clinch met beide steden.

De investeerders zeggen volgens de NOS dat er genoeg geld is om woningen te bouwen met een huur van tussen de 700 en 1000 euro per maand. Er is belangstelling van pensioenfondsen, institutionele beleggers en vanuit het buitenland, maar ze hekelen de voorwaarden van deze twee steden.


GRONDPRIJS

Directeur Van Blokland van de IVBN zegt dat de steden veel te veel geld vragen voor de grond, waardoor zijn leden geen huurwoningen kunnen bouwen voor het middensegment. "Als je die gemeenten de rekensommen laat zien, zeggen ze: Voor die prijs verkoop ik je de grond niet, want dan kan ik die net zo goed aan een corporatie verkopen."

Volgens hem gaat nu de bouw van een groot aantal huurwoningen niet door. "Wij vinden het ongelooflijk jammer dat het in Amsterdam en Utrecht niet is gelukt en dat we honderden woningen hebben moeten terugtrekken omdat je het financieel niet rond krijgt."


EISEN SCHIETEN DOOR

Directeur Fokkema van de NEPROM - de vereniging van projectontwikkelingsmaatschappijen - vindt dat het Rijk moet ingrijpen in de twee steden. Volgens hem schieten Amsterdam en Utrecht door in hun eisen. De projectontwikkelaars zouden aantallen, de prijs, de kwaliteit en de jaarlijkse huurverhoging gedicteerd krijgen. Ook worden ze verplicht de complexen 25 jaar te exploiteren. "Daarmee maak je markt kapot." In Amsterdam ligt bovendien een verordening voor, die wat de NEPROM betreft, de wettelijke grenzen overschrijdt.

Fokkema: "Ik vind het echt ongelooflijk. We hebben Utrecht en Amsterdam een aanbod gedaan. Wij snappen dat wethouders onder druk staan van de bevolking. Mensen die zeggen: Doe hier iets aan, ik word de stad uitgejaagd. Wij willen echt meedenken over de prijs van sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen en koopwoningen. Maar we worden categorisch geweigerd."


CONTRAPRODUCTIEF

Ook Bouwend Nederland spreekt van een stapeling van eisen in Amsterdam en Utrecht. Vicevoorzitter Homberg waarschuwt dat die "contraproductief" werken.

De Tweede Kamer wil in Utrecht en Amsterdam juist snel meer huurwoningen voor mensen die met hun inkomen net boven de sociale huurgrens uitkomen, zoals agenten, leraren en verpleegkundigen. De Kamer had daarom deskundigen uitgenodigd.


"PRIMA RENDEMENT"

De Utrechtse wethouder Paulus Jansen van Wonen heeft via Twitter gereageerd op het bericht. Hij zegt dat in zijn stad vorig jaar de bouw is gestart van een recordaantal middenhuurwoningen. "Bonafide beleggers" zouden nog altijd in de rij staan om te investeren, schrijft hij. "Ze zijn daarbij verzekerd van een prima rendement."

Over de eisen die de gemeente stelt tweet hij: "In Utrecht willen we minstens 50 m2 voor 712 euro, exploitatie voor minstens twintig jaar, huurverhoging gedurende twintig jaar voor maximaal de inflatie plus 1 procent. Wie dat "frustreren van beleggers" noemt moet de woorden maatschappelijk verantwoord ondernemen niet meer in de mond nemen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht