RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Panda's klaargestoomd voor potje seks

RHENEN -

Reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen worden in Ouwehands Dierenpark in Rhenen klaargestoomd voor een potje seks. De dierentuin hoopt op een bevruchting en zet alles op alles om de dieren geïnteresseerd in elkaar te krijgen.

Uit een persbericht van de dierentuin blijkt dat het behoorlijk ver gaat: "De pandaverzorgers trainen achter de schermen het mannetje regelmatig om op zijn achterpoten te staan. Op deze manier bouwt hij spiermassa op. Mocht het moment daar zijn, dan heeft hij in ieder geval genoeg kracht om de paring daadwerkelijk te volbrengen."


OP ZICHZELF

Xing Ya en Wu Wen zitten nog niet bij elkaar en hebben ieder een eigen verblijf. Recentelijk is het eerste contact gelegd tussen de twee. Gisteren hebben de tortelduifjes voor het eerst neus-aan-neus contact gehad en elkaar van heel dichtbij kunnen horen, zien en ruiken.

Het was een bijzonder moment, schrijft Ouwehands: "De panda's waren zich bewust van elkaars aanwezigheid en toonden ook interesse in elkaar. Het vrouwtje Wu Wen liet haar interesse in het mannetje merken door het maken van hoge piepende geluiden. Het mannetje Xing Ya reageerde door contact te zoeken."


COMPLEX

De voortplanting van de reuzenpanda is zeer complex. De vruchtbaarheidsperiode is kort, slechts 2 tot 7 dagen. Het vrouwtje Wu Wen is jong volwassen en vanaf dit jaar zou ze één keer per jaar vruchtbaar kunnen zijn. Wanneer precies is nog onduidelijk. De urine van het vrouwtje wordt regelmatig onderzocht. Aan de hand van een hormoonbepaling wordt bekeken of ze in haar vruchtbaarheidsperiode zit. Het mannetje Xing Ya is nog aan de jonge kant om zich voort te planten, maar de geur van het vrouwtje kan zijn geslachtsrijpheid wellicht een stimulans geven.

Bij een volgende stap zullen de reuzenpanda's elkaars verblijf gaan ontdekken. Om Xing Ya en Wu Wen alvast aan elkaars geur te laten wennen, wisselen de verzorgers al enige tijd diverse objecten uit. Panda's hebben namelijk een erg goede neus en maken gebruik van geurvlaggen om elkaars positie te lokaliseren. De intensiteit hiervan neemt toe in de voortplantingstijd.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -