Systeembeheerder gemeente Woerden veroordeeld voor smaad in zaak-Duindam

WOERDEN - Een 40-jarige man is veroordeeld voor smaad aan het adres van de Woerdense oud-wethouder Bob Duindam. De politierechter legde geen straf op.
De man die vandaag voor de rechter stond, was werkzaam als systeembeheerder bij de gemeente Woerden. Hij zette in 2015 een bericht online waarin hij Duindam beschuldigde van fraude. In eerste instantie plaatste hij een artikel online waarin hij de wethouder beschuldigde van belangenverstrengeling. De wethouder, tegenwoordig actief in het gemeentebestuur van Oudewater, zou belangen hebben in het ICT-bedrijf Gemboxx dat voor Woerden werkt.
De systeembeheerder die het artikel over Duindam schreef, veranderde het woord belangenverstrengeling later in fraude. De verdachte gebruikte speciale software om anoniem te blijven. Nadat de wethouder aangifte had gedaan is de identiteit van de schrijver alsnog achterhaald.
De politierechter oordeelde vandaag dat het woord fraude in de kop van het artikel de goede naam en eer van Duindam heeft geschaad. Er waren andere manieren waarop de medewerker zijn beschuldigingen had kunnen aankaarten, bijvoorbeeld via de klokkenluidersregeling van de gemeente Woerden. De politie oordeelde ook dat er "een publiek belang is dat er klokkenluiders zijn die integriteitskwesties van politici en openbaar bestuur durven aan te kaarten, zeker in dit tijdsgewricht". Daarom is de man wel schuldig verklaard, maar is er geen straf opgelegd.
Duindam trad in 2015 terug als wethouder. Hij heeft belangenverstrengeling altijd met kracht ontkend. In 2016 verscheen wel een kritisch rapport over zijn handelen.
Duindam deed niettemin aangifte tegen de medewerker van de gemeente Woerden. Volgens hem is hij ernstig geschaad door de publicatie. "Dit heeft me diep geraakt. Het is me niet in de koude kleren gaan zitten. Zeker als je ziet hoe makkelijk vertrouwen om je heen verdampt als er ergens een roddel wordt gepubliceerd."
De voormalige Woerdense wethouder is tevreden met de uitspraak van de rechter. "In zo'n zaak als dit zijn er louter verliezers dus ik hoop dat iedereen er nu een streep onder kan zetten", liet hij na afloop van de zitting weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.