Houten krijgt moskee: "Niet haatzaaien maar iets toevoegen aan de samenleving"

HOUTEN - Stichting Islamitisch Cultureel Centrum Houten heeft vanochtend van de gemeente een stuk grond gekocht voor de bouw van een gebedshuis. "We zijn blij, trots en nederig", zegt voorzitter van de stichting Mohamed El Azzati. De moskee komt aan de Handboog.
Het idee voor een eigen gebedshuis ontstond in 2016. Een groep Houtense, van origine Marokkaanse, vrienden zaalvoetbalde al langere tijd samen toen er stemmen opgingen om samen een eigen gebedshuis te realiseren.
"We hadden geen echte plek voor samenkomsten en toen hebben we bij de gemeente aangeklopt met de vraag wat er mogelijk was", zegt secretaris Ahmed Haji. "Ze reageerden enthousiast en wilden helpen. Al vrij snel kwam een stuk grond achter De Lichtboog (kerk, red.) in beeld. We zijn toen direct zaken gaan regelen. Nu er een handtekening is gezet, kunnen we echt gaan beginnen."

NIET ALLEEN BIDDEN

In de moskee wordt niet alleen maar gebeden, zo is het plan. Er komt ook ruimte voor huiswerkbegeleiding voor jongeren en er worden sportevenementen georganiseerd. "Daarnaast willen we samenwerken met De Lichtboogkerk, het hospice en basisschool Berg en Bosch. Het zijn alle drie onze buren en we hebben in korte tijd al een heel goede relatie opgebouwd", zegt El Azzati. "Ook het helpen van armen en mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt is ons uitgangspunt."

ANIMO

In totaal wonen er zo'n vijfhonderd moslims met Marokkaanse roots in Houten. "We verwachten uiteindelijk dat zo'n 100 tot 120 mensen regelmatig naar de moskee zullen komen. Daarnaast zijn er vluchtelingen die graag bij ons willen gaan horen. Ons ledenaantal groeit, maar er zijn nu al zo'n zeventig mensen die actief meedenken over hoe we het gebouw willen inrichten, helpen sparen en ideeën hebben over wat we willen organiseren.".

GEEN DUBIEUZE OLIESJEIK

De stichting heeft inmiddels de aanbetaling voor de koop van het tweeduizend vierkante meter grote perceel bij elkaar gespaard. "We betalen alles helemaal zelf", zegt El Azatti. "Maar er is nog veel geld nodig. Zo gaan we tijdens de komende ramadan bij moskeeën in omliggende plaatsen collecteren en gaan we benefieten organiseren."
Haji vult aan: "We willen een 'poldermoskee' worden. De financiering moet volledig transparant zijn en we accepteren alleen geld uit Nederland. Anoniem doneren kan, maar alleen een bedrag van maximaal honderd euro. Daarnaast weigeren we financiële hulp uit Arabische landen. Geen rijke oliesjeik dus die ons geld wil toestoppen. We willen baas in eigen huis blijven. Wie betaalt, bepaalt."

5 TOT 7 JAAR BOUWEN

Om de omgeving niet tot last te zijn zal volgens het stichtingsbestuur dan ook alleen gebouwd worden als er geld op de rekening staat. "We willen niet een fundament leggen en vervolgens weer lang wachten tot we verder kunnen. Dan kijken de buren tegen een bouwput aan, dat willen we niet", zegt Haji. De stichting hoopt over vijf tot zeven jaar een volwaardig gebouw te hebben. "We denken eraan om, wanneer de grond is afbetaald, een soort mobiele units neerzetten om tijdelijk bijeenkomsten in te kunnen houden", zegt voorzitter El Azzati.

MINARET

In het ontwerp van het gebouw is een minaret ingetekend. Toch verzekert secretaris Haji dat er geen oproep voor het vrijdagmiddaggebed door Houten zal klinken. Dat is volgens het stichtingsbestuur ook vastgelegd in afspraken met de gemeente Houten.
"Vroeger hadden mensen geen horloge zodat een oproep nodig was. Dat is tegenwoordig wel anders. We hebben de minaret toch in het ontwerp laten opnemen omdat we het gebouw wel de uitstraling van een gebedshuis willen geven."
"Overigens is het een open gebouw. Iedereen is welkom om kennis met ons te komen maken. Op basis van de ontwerpen hebben we van onze buren in ieder geval positieve reacties gehad. Dat vinden we heel fijn."

TWEETALIGE PREKEN

Een imam wordt nog gezocht. En die moet aan bepaalde eisen voldoen. "Het zou fijn zijn als hij zowel de Arabische taal als de Nederlandse taal goed machtig is. De jongere generatie Marokkaanse Nederlanders spreekt beter Nederlands dan Arabisch en dan is het belangrijk dat de boodschap die de imam verkondigt goed te volgen is", zegt El Azatti. Haji vult aan: "Als hier preken alleen in het Arabisch te volgen zijn kunnen we tent vrij snel sluiten, vrees ik."
De preken zullen volgens Haji ook allemaal online komen. "We willen in alles transparant zijn. Geen haat zaaien, maar echt iets toevoegen aan de Houtense samenleving."

OPENING IN 2023

Het gaat nog een aantal jaar duren voor de moskee er eenmaal staat. Hoeveel de aankoop van de grond en de bouw van de moskee in totaal gaat kosten, laat de stichting in het midden. "Als de donaties binnenstromen op de manier waarop dat nu gaat, dan hopen we over een jaar of vijf, zes een heel eind te zijn", zegt Haji. "Een lening afsluiten waar rente over betaald moet worden mag een moslim niet. Dat doen we dan ook niet. Doen we dat wel, dan is het geen moskee maar een kaartenhuis."
Volgende week opent de website www.moskeehouten.nl van de stichting officieel. "We zijn er nu druk mee bezig", zegt El Azzati. "Op de site kunnen mensen doneren, maar ook meer over ons te weten komen. We hebben nog een lange weg te gaan, maar de aankoop van de grond maakt ons blij, trots en nederig."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.