Instellingen

Van Rossem over Ina Boudier-Bakker: ooit beroemd, nu vergeten

UTRECHT - Maarten staat voor het grootste en oudste studentencomplex in de stad, de IBB flats. Gebouwd in de jaren '60. Hij kan zich nog herinneren van toen hij zelf student was, dat je echt geluk had als je hier mocht wonen. Er is plaats voor ongeveer 1300 studenten en de vraag is hoeveel van deze studenten nog weten waar IBB voor staat. Het antwoord: Ina Boudier Bakker. Maar wie was zij?
In de jaren '20 van de vorige eeuw was zij zeer geliefd en werd gewaardeerd en de meest gelezen schrijfster uit haar tijd. Ondanks dat is ze enigszins in de vergetelheid geraakt. De boeken van Ina passen in het genre van het psychologisch realisme. In deze stroming ligt de nadruk vooral op het innerlijk, de psyche, van de personages. Haar bekendste boeken zijn: Klop op de Deur, De Straat en Armoede, de roman waarmee ze in 1909 doorbreekt.

GEESTELIJKE ARMOEDE

Armoede schreef ze op Tolsteegsingel 32 in Utrecht. Ze is dan 30 jaar oud. Bij armoede denkt u misschien aan gebrek aan geld of honger. Maar in de boeken van Ina gaat het om geestelijke armoede. Dat sluit aan bij het centrale thema van haar werk, en misschien ook wel haar leven: eenzaamheid en het gebrek aan wezenlijk contact.
Maarten leest voor: "Iedereen blijft alleen, naast wie hij ook leeft". Een zin uit "Armoede" die illustratief is voor Ina's eigen leven. Ze heeft zich vaak eenzaam gevoeld, als kind al, en ook in haar huwelijk. Volgens haar was vechten tegen deze eenzaamheid zinloos: "Niemand kan een ander volledig kennen en door de ander geheel gekend worden".

VERHUIZEN

Ina was getrouwd met Henri Boudier, een postdirecteur. Door het beroep van Henri moesten ze vaak verhuizen. En voor iemand als Ina, die moeilijk kon wennen aan nieuwe omgevingen, waren die vele verhuizingen geen pretje, zoals de verhuizing naar Vianen. Na het plotselinge overlijden van haar man en haar beste vriendin, blijft ze alleen achter. De laatste jaren van haar leven woont ze aan de Oudegracht in Utrecht.
Van Rossem Vertelt wordt donderdag op RTV Utrecht uitgezonden. Deze uitzending is een herhaling van 10 november 2016.

Van Rossem over Ina Boudier-Bakker, ooit beroemd, nu vergeten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.