Robin doet als enige meisje mee aan NK Lassen: "Heel bijzonder"

NIEUWEGEIN - In Nieuwegein was vandaag het Nederlands Kampioenschap Lassen. Vijftien studenten vanuit het hele land kwamen naar onze regio om te strijden om de titel. De meeste deelnemers op de Tech Campus ROC Midden Nederland waren gespannen, maar dat gold niet voor Robin Garstman. Zij was de enige vrouwelijke deelnemer.
''Ik denk dat je alles over je heen moet laten komen. Je moet er niet te veel over nadenken. Ik denk als je gaat stressen dat het alleen maar erger wordt. Dan word je zenuwachtig en ga je trillen en alles", vertelde ze vandaag tegen RTV Utrecht.

TRILLENDE HANDEN

Als lasser is het natuurlijk niet handig om trillende handen te hebben tijdens het werken. De druk om beter te presteren is nog hoger, omdat de branche staat te springen om jong technisch talent. ''We merken wel vanuit de metaalsector dat er veel vraag is naar jongeren die ook kunnen lassen. Daar is behoorlijk veel behoefte aan", zegt docent Ed Groenendijk.
Robin is als vrouw een zeldzame verschijning in het laswereldje, maar dat betekent niet dat ze raar wordt aangekeken. "Heel bijzonder dat je hier als meisje in je eentje zit zo tussen al die jongens. En ook dat je je werk kan uitvoeren zonder dat ze zitten te kijken wat ik hier doe."

OVERALL

Om de jongeren te enthousiasmeren voor het vak worden wedstrijden zoals die van vandaag georganiseerd. Groenendijk vindt dat er mensen zijn die zich vergissen over zijn vak. "Het idee dat je veertig of vijftig jaar in zo'n overall blijft rondlopen is achterhaald. Er is heel veel ruimte om in het vak door te groeien."
Uiteindelijk wonnen Rick Martens van het Dendron College Horst en Luuk van Schie van het ISW Vakcollege Hoge Woerd. Robin viel dus buiten de prijzen, maar kwam ook om te genieten van de wedstrijd. "Je bent hier om te winnen natuurlijk, maar ook wel om het plezier!"

Robin doet als enige meisje mee aan NK Lassen: "Heel bijzonder"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.