Crowdfunding voor behandeling van jonge MS-patiënt Karien: "Dit is m'n enige kans"

VLEUTEN - De 32-jarige Karien Hulshof uit Vleuten is een crowdfunding begonnen om een kostbare behandeling in Rusland te kunnen betalen. De moeder van de 2-jarige peuter Alexander lijdt aan Primair Progressieve Multiple Sclerose, een ernstige vorm van MS. Een speciale stamceltransplanatie kan uitkomst bieden, maar kost 60.000 euro en dat geld heeft Karien niet.
De gevolgen van de ziekte zijn groot, zo vertelde Karien vanavond in UVandaag. "Als ik uit bed stap, dan heb ik er eigenlijk al meteen last van omdat ik niet goed loop. En alle dingen die ik doe kosten veel energie."

FRUSTRATIE

De ziekte veroorzaakt frustratie bij Karien, bijvoorbeeld op de momenten dat ze graag iets leuks met haar zoontje wil doen. "Ik denk dat het me wel zal lukken om bij de speeltuin te komen. Maar ik kan niet achter m'n zoontje aan rennen. Dus dan ben ik wel bang dat er wat gebeurt. Dus dan moet er iemand mee, maar dat is wel frusterend."
Karien is met haar 32 jaar een relatief jonge patiënt, zegt ze. "Toen ik 25 was, toen kwam ik erachter. Dat is heel jong, ook voor deze vorm. Normaal gesproken krijg je deze soort pas op latere leeftijd en ook meer mannen, dan vrouwen krijgen het. Ik had dus de hoofdprijs, helaas."

ZIEKTEPROCES

Er zijn in Nederland maar weinig mogelijkheden om het ziekteproces te stoppen. "Vanaf het begin ben ik gaan revalideren om zoveel mogelijk spieren op te bouwen, maar voor de rest is er niks."
Bij de behandeling in Rusland worden stamcellen gebruikt die aanwezig zijn in het beenmerg en in het bloed. "Het doel is om het afweersysteem te resetten zodat ontstekingscellen niet langer de hersenen en het beenmerg aanvallen, zoals het geval is bij mensen met een actieve vorm van MS," zo schrijft Karien op haar website, waar sponsoren terecht kunnen voor meer informatie.

ZIEKTEPROGRESSIE

Karien hoopt dat ze dankzij de actie snel naar Rusland kan om de behandeling te ondergaan. "Dat is mijn enige kans op m'n ziekteprogressie te stoppen", aldus de jonge moeder. "Ik hoop dat ik 13 of 14 mei in het vliegtuig zit."
Inmiddels is er 16.000 euro opgehaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.