Provincie Zeeland wil mariniers lokken met wen-arrangement na quiz

DOORN - Er is geen werk, huizen zijn onverkoopbaar en het is vooral heel erg ver. Dit zijn veel gehoorde geluiden bij de mariniers in Doorn. Ze moeten in 2022 verhuizen naar Vlissingen, maar ze zitten er totaal niet op te wachten.
De kogel is door de kerk en alles lijkt rond, maar toch blijven die negatieve gevoelens hangen. Reden voor de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen om alles uit de kast te halen om hun geliefde regio in een positief daglicht te zetten.

QUIZ

En hoe doe je dat nou beter dan een ludieke quiz. Het vraag-en-antwoordspel is online in te vullen. En de eerste vraagt snijdt al meteen een lastig onderwerp aan. Is Zeeland nou echt het eind van de wereld of is er nog hoop?
Volgens de provincie Zeeland, maker van de quiz, liggen Breda, Rotterdam, Antwerpen en Gent net iets minder dan een uurtje rijden vanuit Vlissingen. En wat helemaal fijn is; de tijdwinst die je boekt door het ontbreken van files is niet in getallen uit te drukken.

STRAND

In een van de volgende vragen staat het Zeeuwse strand centraal. Want één ding is zeker, een echt strand is er in Doorn en omgeving niet te vinden. Maar hoeveel kilometer kust heeft Zeeland eigenlijk?
"Dankzij de lange Noordzeestranden en de talrijke (voormalige) zeearmen is er een kustlijn van ongeveer 650 kilometer", aldus de provincie. Kortom, er is genoeg ruimte om lekker te zonnen in bikini, badpak of zwembroek.
In totaal telt de quiz tien vragen en is vooral bedoeld voor de mariniers natuurlijk. Zij winnen namelijk sowieso een wen-arrangement Zeeland met onder meer een bourgondisch aanschuifdiner met een oud-marinier als chef.

KRITIEK

Vakbond AFMP waardeert het initiatief om de mariniers te enthousiasmeren. Maar volgens woordvoerder Arjen Rozendal slaat de provincie wel de plank mis, omdat de verhuizing misschien wel helemaal niet doorgaat.
"Ik zie wat er de afgelopen maanden aan beweging is, zowel intern als extern. Dan heb ik het idee dat er een beweging op gang aan het komen is, die de verhuizing niet mogelijk moet maken", aldus Rozendal.
Niet alleen mariniers maken zich dus zorgen om de verhuizing. Een vrouw uit Doorn is een petitie gestart om de mariniers op de Van Braam van Houckgeestkazerne te houden. Miriam Appels wil de politiek wakker schudden omdat de kazerne grote historie waarde heeft voor het dorp.
Volgens Rozendal zijn dit soort initiatieven hartstikke mooi en daar hebben de militairen veel steun aan. "Ik vind het geweldig. Ik had het onder de mariniers ook al gehoord."

Vabond AFMP: "Verhuizing kazerne kan ook niet doorgaan"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.