Koude Paasdagen, maar natuur ontluikt op Heidestein

ZEIST - Wie met Pasen van de lente wil genieten kan maar beter een dikke jas mee nemen. Volgens weerbureau Weeronline wordt het zelfs vijf graden kouder dan normaal is voor de tijd van het jaar. Toch is er voor natuurliefhebbers al genoeg te beleven, bijvoorbeeld op landgoed Heidestein in Zeist, merkte verslaggever Robert Jan Booij vanmorgen.
"Juist wanneer de natuur nog moet ontluiken moet je het bos ingaan", stelt boswachter Maarten den Hartigh terwijl ze over Heidestein lopen. Hoewel de winter lang leek te duren, laten broedse vinken, mezen, boomleeuwerikken en in de verte een roffelende specht zich inmiddels volop horen.

NAALDBOS

"Spechten zitten hier veel", zegt Den Hartigh. "Heidestein heeft een oud naaldbos met veel dood hout en dat vinden ze fantastisch. Ze zijn nu druk in de weer om holen voor het broedseizoen te maken."
Op Heidestein begrazen tachtig Drentse heideschapen het terrein. "Ze zorgen ervoor dat de hei open blijft", legt herder Jeanette Bruijnincx uit, terwijl bij de schaapskooi 24 ooien luid staan te blaten. Een ingehuurde ram van het Goois Natuurreservaat bezorgde de vooraf geselecteerde dames dit seizoen bij elkaar 34 lammetjes.

PAASACTIVITEITEN

Utrechts Landschap heeft voor bezoekers speciale
georganiseerd. Op Eerste Paasdag houden vrijwilligers van Heidestein een vossenjacht. Deelnemers zoeken vanaf 14.00 uur dieren die in het bos verstopt zijn en lopen zo een fraaie route over het landgoed. Om 15.30 uur kunnen kinderen helpen bij het voeren van de schapen.
Op Tweede Paasdag is de schaapskooi 's middags open voor het publiek en kunnen kinderen de pas geopende schapenroute van ongeveer een kilometer afleggen. Ook kunnen ze in een paar minuten door het beestenbos lopen.

7.40u - Radio M Utrecht op Heidestein
8.40u - Radio M Utrecht op Heidestein
De schapen van Heidestein vanmorgen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.