RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Diesel op Hollandse IJssel opgeruimd en rivier weer vrij

1/2
IJSSELSTEIN - llandse IJssel bij IJsselstein is weer vrijgegeven voor het vaarverkeer. De diesel die dit weekend op het riviertje was vrijgekomen, is vanmorgen opgeruimd.

De Hollandse IJssel werd op Eerste Paasdag bij jachthaven Marnemoende afgesloten. De diesel werd een dag eerder al ontdekt, maar het opruimen duurde langer dan verwacht.

VERDAMPT
Volgens eigenaar Jan Kromwijk van de jachthaven viel het allemaal wel mee: :"Zaterdagmiddag zagen we ineens de diesel in het water. Het meeste verdampte al vrij snel. Het stelde niet veel voor." Om de resterende olie op te kunnen ruimen, plaatste Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een oliescherm. Daar zou de opgevangen diesel uit het water worden gehaald, maar niet al het vervuilde water dreef tegen het scherm. Daarom werd het water voor een paar dagen afgesloten. Vanmorgen zijn de laatste restjes opgezogen.

NIET SCHADELIJK
Ook het waterschap bevestigt dat het maar om een 'hele kleine hoeveelheid' diesel ging. Een woordvoerder benadrukt daarnaast dat het lek geen gevolgen heeft voor flora en fauna: "De schade aan de omgeving is verwaarloosbaar."

GEMORST
Kromwijk heeft geen idee hoe de brandstof in het water terecht is gekomen. Hij sluit niet uit dat het een bezoeker van zijn jachthaven is geweest: "Iemand kan wat diesel gemorst hebben. Dat gebeurt wel vaker. Het is voor ons in ieder geval reden genoeg om het extra onder de aandacht van onze bezoekers te brengen. Dat doen we al regelmatig, maar er gaat nu een extr mailtje uit om hen erop te wijzen dat ze voorzichtig moeten zijn met diesel."

BRAND
Het is de tweede keer dit jaar dat jachthaven Marnemoende in het nieuws komt. In januari was er een grote brand in twee loodsen bij de haven. Bij de brand gingen tientallen boten in vlammen op.

Kromwijk is druk bezig met het opruimen van de ravage. Hij hoopt dat alles over anderhalve week al weg is: "We zorgen ervoor dat er nieuwe loodsen staan als het vaarseizoen voorbij is. Oktober moet haalbaar zijn."


 | Foto: RTV Utrecht / Dennis van Ommeren


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht